Çocuklarda Oyun Bağımlılığı Ve Pubg Oyununun İncelemesi

Mustafa Dursun

Çocuklarda Oyun Bağımlılığı Ve Pubg Oyununun İncelemesi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Haziran 2018 itibariyle, oyun bağımlılığını(Bilgisayar-Mobil) resmen akıl hastalığı olarak tanımladı. Örgütün Ruh Sağlığı ve Madde Bağımlılığı Bölümü’nden Doktor Vladimir Poznyak, Oyun oynamak ile oyun bağımlısı olmak arasında ciddi bir farkın olduğunu belirtti. “Bağımlılığın 3 belirtisi var. İlki oyun davranışı diğer sosyal aktivitelerin önüne geçer. İkincisi bu davranışın önlenememesi. Üçüncüsü de kişinin belirli bir şekilde strese girmesi, kişisel, sosyal ve eğitimsel alanlarına vakit ayıramamasına yol açar. Sonuçta uykusuzluk, beslenme problemleri ve fiziksel rahatsızlıklar yaşar. Bu davranışın bağımlılık olarak kabul edilebilmesi için en az 12 ay sürmesi gerekiyor” deniliyor. Bence DSÖ nün bu araştırmasında süre çok uzun ve bunu bir zaman dilimiyle tanımlaması yetersiz. Bu süreyi ben oyunları gün içerisinde oynama sıklıkları ile değerlendiriyorum. Örnek vermek gerekirse. Bir Mobil uygulama oyuncusu yada bilgisayar oyuncusu planlı aralıklarla 1 yıldan fazla oyun oynayabilir ve bu onun bağımlı olduğunu göstermez. Bağımlılık gün içersinde her boşluk anının oyun ile değerlendirildiği ve fiziksel aktivitelerden ne kadar uzak kaldığınız ile alakalı. Burada diğer konu başlığımıza kapı  aralamış oluyoruz. PUBG mobil uygulama oyunu(Bilgisayarda oynanan versiyonu da bulunuyor ama genellikle tercih mobil üzerinden oynanması yönünde) Aralık 2017 de piyasaya çıkan son dönemlerde öğrencilerin ve yetişkinlerin bağımlılık derecesinde oynadıkları bir oyun. PUBG oyununda kendinize ait bir karakter oluşturup onun hem mühimmat hem de yeteneklerini geliştirmenize dayalı bir oyun. PUBG'yi Level 32 e kadar oynadım(32.Seviye).Oyunda en çok dikkatimi çeken şey gerçekçi grafikler ve karakterinizi sürekli geliştirmek için oyunu oynadıkça kazandığınız ödüller. Oyun Bağımlılığına tamda burada girebiliriz. Oyunda verilen ödüller ile Karakterinizi geliştirmek için sürekli oyun oynama isteği oluşuyor.''Ee hocam bu özellik diğer oyunlarda da var'' demeyin burada oyun içi takım oluşturma, takımınızla sohbet etme global versiyon yapısıyla tüm dünya ile savaşmanız da diğer oyunlardan ayıran ve bağımlılığı tetikleyen temel özelliklerden... Son olarak PUBG’ye gelen güncelleme ile oyun içerisinde putlara tapınarak hediyeler alınıyor tapınırken de ‘’Tapınıyorsun’’ yazısı çıkıyor. Bu özellik geldiği günden itibaren ciddi tepkiler almasından dolayı kaldırıldı ama tehlikenin sürdüğünü her an çocuklarımızın karşısına neyin çıkacağını bilemememiz durumunu unutmamak gerekir.

ANNE VE BABALARA;

Oyun bağımlılığı ilk olarak bireyi fiziksel ve ruhsal sağlık anlamında olumsuz etkiler ve akabinde  aile, okul, iş, sosyal hayatında problemlere yol açar. Patolojik düzeyde internet kullanımı da teknolojik bağımlılıklar arasında yer almaktadır. Teknolojik bağımlılıklarda çoğunlukla ilgili davranışın bağımlılık oluşturucu uyarıcı ve pekiştirici özelliklerinin olduğu söylenebilir. Teknolojinin sağlıklı kullanımı üzerine yazılmış ciddi bir kaynağın olmaması gelecekte de çocuk gelişimi anlamında tehlike oluşturacak gibi görünüyor. Bu nedenle çocuklar ne kadar erken yaşta bu teknoloji (akıllı telefon, tablet vb) karşılaşırsa ileride sorunlu kullanım veya bağımlılık riski o kadar artmaktadır. Bu yüzden anne ve babaların dikkat etmesi gereken iki önemli konu var.

1-Çocukların küçük yaşlarda teknolojik aletlerden uzak tutulması.
2-Takipli kullanım. (Belirli aralıklarla çocuğumuzun mobil cihazı, tableti ve bilgisayarı incelenmeli)

Bu maddelere ek olarak şunu unutmamak gerekir;Bilinçli bir ebeveyn, zamanı yakalayan ve gelişmeleri takip edendir… Mutlaka çocukların gündemini takip edelim.

Bilinçli nesiller yetiştirmek önce kendimizi yetiştirmiş olmaktan geçer.

Mustafa DURSUN

Eğitim Yöneticisi