Her yıl Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu geleneksel olarak yapılan “Ufuk Turu” programının 15. bu yıl Bursa’da yapıldı. İki ayrı oturumda yapılan bu yılki toplantının teması ise “Sivil Toplum ve Dünyevileşme” idi.
184’e yakın sivil toplum örgütü başkan ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı bu yılki toplantılara ayrıca yurdumuzun çeşitli bölgelerinde bulunan çok sayıda sivil toplum örgütü başkan ve yöneticileri de katıldı. Açılış programına katılan Bursa protokolü de konuşmaları ilgi ile izledi.
“Din ve dünyevileşme”, “değerler ve dünyevileşme”, “gündelik hayat ve dünyevileşme” ve “sivil toplum ve dünyevileşme” ana başlıklarında yapılan toplantılarda çok sayıda akademisyen ve konularında uzman sivil toplum örgütleri yöneticileri toplantılara katılanları bilgilendirdi. 16 tebliğin sunulduğu toplantılarda toplantıların hemen ardından soru ve görüşler alınarak sohbet havasında gerçekleşen sunumlar ile katılımcılar bilgilendirildi.
Toplantıya katılanların hemen hepsinin birleştiği ortak nokta, insanlığı ve toplumumuzu derinden sarsan dünyevileşme hastalığından Müslümanlar olarak bir an önce kurtulmamız oldu. Modernleşme ve dünyevileşmenin bireyselleştirmeyi doğurduğu ve bununda insanları hiç istenmeyen noktalara sürüklediğini söyleyen konuşmacılar, inananlar olarak dünya ve ahret dengesini çok iyi kurmamız yönünde bilgilendirmeler yaptılar.
Özellikle değerlerimizin ve geleneklerimizin sorgulanır hale gelmesi ve bunların toplum nezdinde erozyona uğraması toplum birleşenlerimizi bozduğu, manevi değerlerden uzaklaştırdığı ve minimal Müslüman tipinin ortaya çıkarıldığı ifade edilmiştir.
Son dönemlerde özellikle milli eğitim alanında yapılan öze dönüş sisteminin büyük ve önemli bir kapı açtığı ifade edilen konuşmalarda, eğitim alanında yapılacak olan köklü değişikliklerle vatandaşların bireyselleşmeden kurtulabilmeleri sağlanmalıdır denilmiştir.
Dünyevileşmenin aile ortamına ve aile saadetine de zarar verdiğinin söylendiği konuşmalarda
Müslüman aile yapısında yapılacak olan değişimlerin geleceğimiz adına büyük sıkıntılara sebep olabileceği, bunu önleminin yolunun ise milli ve manevi değerlere sahip çıkılarak aile hayatını bu ikileme göre yeniden dizayn edilmesi gerektiği ifade edildi.
Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformunun düzenlediği toplantı, geniş katılımlar ve ilgi ile izlendi. Katılımcılar arasında gençlerin ve bayanların çok olması ayrıca hepimizi gelecek adına sevindirdi.
Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu İcra Kurulu Başkanı Muhsin Görgülügil başta olmak üzere platform üyelerine, böylesine güzel ve yararlı bir organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürü borç bilirim. Böylesine güzel ve bir o kadarda anlamlı konferansları da ancak Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu yapar tezsimiz bir kere daha ispat edilmiş oldu.