Son yıllarda sigaraya karşı başlatılan kampanyalar ile sigara içenlerin sayısında düşüş yaşanmaktadır. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda da sigaraya yeni başlama yaşı da neredeyse on bir yaşına kadar düşmektedir.
Sigara içenler bırakmaya çalışırken gencecik çocuklar sigaraya başlamaktadır. Hükümet ve özellikle de Cumhurbaşkanı sigaraya karşı büyük bir kampanya başlatmıştır. Gelecek nesilleri sigara dumanından korumak, bu illetten uzak tutmak için çabalar sarf etmektedir.
Sigara kullanmanın adeta bir statü sembolü olarak görüldüğü bir toplum iken son yıllarda yapılan çalışmaların karşılığını almaya başladık. Bir çok mekanda sigara içmek yasaklandı. Hatta bazı açık alanlarda bile sigara içilmesi yasaklanmak üzere. Bunlar çok güzel gelişmeler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki hassasiyetini ve Yeşilay’ın çalışmalarını değerli buluyorum. Dünya Ekonomik Forumu tarafından verilen 2014 yılı rakamları, ülkelerin sigara karnelerini ortaya koyuyor. Listenin zirvesinde Çin var. Çin, Rusya, ABD, Endonezya, Japonya, Almanya, Hindistan, Türkiye, Güney Kore, Vietnam sigara tüketim sıralamasında sırasıyla ilk 10 ülke olarak göze çarpıyor. En fazla sigara tüketen ülkeler sıralamasında Türkiye sekizinci sırada yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Sigara Bırakma Merkezleri bu konuda vatandaşa yardımcı olmaktadır. Profesyonel destek şüphesiz önemli fakat ilk adımı atması gereken sigara kullanıcının kendisidir. Günümüzde artık sigara ve sigara içenlere karşı yürütülmekte olan kampanyalar ile artık sigara bırakmak çok daha kolay. Ancak sigarayı bırakmayı öncelikle tiryakinin kendisi istemeli ve beyinde bu işi bitirmelidir.