Seçim hükümeti çalışmaları başladı

Mustafa Ekmekcioğlu

Ak Parti Genel Başkanı Ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hükümet kurma çalışmalarının ardından koalisyon seçeneği çıkmayınca görevi Cumhurbaşkanı’na geri vermesinin ardından şimdi de seçim hükümeti çalışmaları başladı.

Önce MHP’nin ardından da CHP’nin seçim hükümetinde yer almayacaklarının açıklanmasının ardından geçici seçim hükümeti kurmakla görevlendirilecek olan Ahmet Davutoğlu’nu sıkı bir mesai bekliyor.

AK Parti, 25 Ekim veya 1 Kasım tarihlerinde yapılmasını planladığı erken seçime kadar olan süreçte, bu hükümette sıkıntı ve sorun yaşanmaması için her türlü tedbirleri almayı planlıyor.

Geçici seçim hükümetinin bundan önce alınmış olan devlet kararlarını uygulayacağı ve bu kararları değiştirme gibi bir görevi olmayacağı ifade ediliyor.

Geçici seçim hükümetinin önüne gelecek önemli bir konu, geçici hükümette görev alacak 3 HDP’li bakanın durumu. AK Parti’nin HDP’ye verilmesi düşünülen bakanlıkların yapısı nedeniyle MGK toplantılarına katılmaları söz konusu olmayacak. Ancak tüm başbakan yardımcıları yasa gereği MGK toplantılarına katılıyor. Bu nedenle Geçici Seçim Hükümeti’nde başbakan yardımcılıklarının olmayabileceği belirtiliyor. Bu durumda yeni kabinenin 22 kişiden oluşması söz konusu olabilecek. Başbakan yardımcılarının hükümette kalması durumunda ise iki ayda bir yapılan MGK toplantısının ertelenmesi de söz konusu olabilecek. Bakanlıklarda yapılan atamalar ve icraatlar ise Bakanlar Kurulu’nun gündem konusu olacak. Özellikle atamalar da Başbakanın onayı gerekecek. Bu konuda genelge çıkarılması da tartışılıyor.

Yeni seçim hükümetinde 12’si bağımsız, 3 HDP’li olmak üzere 22 bakan olması planlanıyor. AK Parti, bağımsız bakanlar için ince eleyip sık dokuyor. AK Parti kurmayları, “Anayasa’da yazan neyse o yapılacak. HDP’ye bakanlık düşüyor ve verilecek. Başbakan öneride bulunacak. Ya bunları kabul edecekler ya da reddederlerse bağımsız atanacak. ‘Biz A bakanlığını değil, B bakanlığını istiyoruz’ diyemeyecek. Anayasa açık, teklif reddedilirse bağımsızlar olur. ‘Hayır bunları istemiyoruz’ diyemezler” değerlendirmesi yaptılar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.