Para, para, para !
Lidyalılar parayı icat ettiğinden bu yana dünyada her şey paranın etrafında dönmeye başladı. Adeta herkesin en büyük sorunu haline gelen para adeta dünyanın da sorunu olmaya devam ediyor. Aile içi geçimsizlikten ülkeler arası geçimsizliğe kadar yaşanan bütün olayların temel nedeni paradır.
Adeta şarkılar yazılan para, hükümranlığını her geçen yıl daha da artırarak sürdürmektedir. Varlığı bir dert yokluğu ise daha bir başka dert olan para, Ülkelerin savaşması, çatışma, eziyet, zulüm ne arar iseniz arayın temel nedenidir.
Türkiye’nin son yıllarda ülke ekonomisinin ayağa kalkarak canlanmasını istemeyen dış güçlerin özellikle döviz-faiz-kur üzerinden yaptıkları oyuna bakacak olursanız paranın ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz, görürsünüz. Aklı başında olmayan ve saçmalayan ABD Başkanı Trump, dünyanın geçerli akçesi olan dolar üzerinden ülkelere ‘ezerim’ mesajı çektiğini dikkate alırsanız paranın önemini bir kez daha anlarsınız. Şükürler olsun ki son dönemlerde Türkiye ekonomisi akıl yoksunu Trumpın bu tehditlerinden hiç ama hiç etkilenmedi.
Parasızlık zor dedik. Zor olanı da katlanmak insanlara zulüm gibi gelir. Esnafın, üreticinin, çiftçinin, tarımsal sektörden beslenen paydaşların, sanayicinin, tüccarın içinde bulunduğu olumsuz koşulların yani parasızlığın, ürettiğinin ve imal ettiğinin değer bulmamasının acilen sonlandırılması gerektiğini her daim yazarak dile getiren bir kişiyim.
Ne yazık ki son bir yıldır süren bu olumsuzluk bir türlü düzelmedi. Esnaf yine kepenk açıp siftahsız bir şekilde kepenk kapatıyor. Üreticinin ürettiği para etmiyor. Sanayici ve tüccar sıkıntılı. Bütün bunları yaşıyoruz, hissediyoruz. Para o kadar önemli ki evliliklerin dahi temel dayanağı haline geldi. İntiharların, kayıpların, iflasların temel dayanağı haline geldi.
İstatistikler ve bazı ekonomik bilgiler ekonominin düzeleceği yolunda sinyal vermesine rağmen, evdeki ekonomiler adeta iflasın eşiğine gelmiştir. Vatandaş 2020 yılı asgari ücret miktarının en az 2 bin 500 lira net olması gerektiği yönünde hem fikir. Artık alınan maaşlar aile bütçesinin açığını kapatamamaktadır.