Koronavirüs'e karşı hep birlikte!

Mustafa Ekmekcioğlu

Koronavirüs'e karşı hep birlikte!

Büyük gel-gitlerle sarsılan dünya şimdi de yeni bir krizle karşı karşıya. Çin'den yayılan koronavirüs artık tüm dünyada hissedilmekte ve bir çok ölüm vakalarına sebep olmaktadır.

Dünyanın her tarafına yayılan bu virüs sonucu kentler karantina altına alınmakta, ülkeler arası hava yolları kapatılmakta ve sınırlarda termal kameralar ile insanlar denetlenmektedir.

Dünya önlenemez bir bulaşıcı ve ölümcül bir virüs  ile karşı karşıya. Bulaşıcı olması çok daha kötü.

Koronavirüs aynı zamanda ülkelerin ekonomilerini de alt üst etti. Karantina altına alınan şehirlerde üretim durdu. Petrol fiyatları dip yaptı. Petrolün varil fiyatı resmen 30 dolara çakıldı. Dış dünya’ da borsalar peş peşe çakılıyor. Devasa şirketler ne yapacak? Böyle bir kriz hiç olmamıştı.

Türkiye tarafından bakarsak. Petrol ithal ettiğimiz için maliyetimiz azalıyor. Fakat ihracat hedefi ne olacak? Dışarıya sattığımız ürünler. Satış ve pazarlama. İç piyasa. 2020 yılından beklentimiz çoktu. İç piyasa zaten çok daraldı. Faizler inerken. Döviz yükseliyor. Altın tavan yapıyor. Dünya ekonomik kriz yaşarsa. Türkiye etkilenmemesi  çok zor. Her yıl bir şey bizi buluyor. O kadar çok sorunumuz  var ki Şimdi bir de korana virüsü eklendi.

Türkiye’de yok diyerek yol almayalım. İlla ki her gün dışarıdan bir çok yabancı geliyor. Ülkemize giriş yapıyor. Çıkış yapıyor. Amerika açıkladı. Türk yolcu uçağında virüslü yolcu çıktı diyerek. Bu durum bizi tabi ki zor durumda bırakacaktır. Sağlık Bakanı işi sıkı tutuyor. Ama daha ne kadar dayanacağız. İtalya ‘da virüs aldı başını gidiyor. İran’ da devlet büyükleri bile bu bulaşıcı hastalığa yakalandı. Bulgaristan. Almanya. Hepsi korana virüsü yaşıyor.

Türkiye’ de elinden geleni yapıyor. Allah korusun inşallah ülkemiz bu bulaşıcı virüsten bir şekilde korunur. Hastalık tüm ekonomiyi etkileyecektir. Virüs ile birlikte. Sert ekonomik türbülansları yaşıyor. Ülkemiz zaten sıklıkla ekonomik krizlerle boğuşuyor. Türkiye ekonomisi bu seneyi nasıl geçirecek. Bir tarafta sınırlarımız da savaş hali durumumuz. Suriye ve Irak, sınırlarında hemen her gün teyakkuz durumdayız. Sınırımızı koruyamazsak. Bekle gör politikası değil. Artık olay mahalli nerde ise. Düşman nerdeyse. Sınırlar ötesindeyse. Türk askeri orada. Olması gereken de bu. Fakat sınır boylarımız resmen ateş çemberi. Bakalım güvenlik güçlerimiz özel bölge. Tampon bölge yaratıp. Sağlayıp. Sığınmacıları burada tutabilecek mi?

Sınırlarımız güvenli olursa. Türkiye güvende olur. Dünya krizi derken. Türkiye her yönden krizi yıllardır yaşıyor. İnşallah bu yıl iç piyasada canlanır. Taze para girişi sağlanır. İç ekonomi güçlenirse. Canlılık başlar. Bugün için önlenemeyen bir durumla karşı karşıyayız. Herkes için felaket bir durum görünüyor. Bir an önce çözüm üretilmeli. Hem de acilen. Tabi ki tüm sağlık ve güvenlik önlemlerini de alarak ve işi çok sıkı tutarak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.