Cep telefonları çıktı çıkalı adeta milletçe konuşkan olduk. Hiç durmadan ama hiç durmadan konuşuyoruz. Cep telefonu olmasaydı ne yapardık acaba diye insan düşünmeden duramıyor. Özellikle de akıllı telefonlar çıktı çıkalı, hepimiz bir konuşuyoruz ki adeta akıllara zarar.
Konuşuyoruz ama ‘ne’ce’ konuşuyoruz. Konuşuyoruz ama dinlemiyoruz. Konuşuyoruz bom boş. Elimizden telefonlar düşmüyor, görgü kurallarını dahi hiçe sayarak her yerde konuşuyoruz. Kadın, erkek, genç, ihtiyar hepimiz konuşuyoruz.
Akıllı telefonların zararlı olduğunu bilim adamları açıklamasına rağmen sağlığımızı hiçe sayarız konuşuyoruz. BTK verilerinden yapılan hesaplamalara göre, sabit ve cep telefonlarından yapılan konuşmalarda toplam trafik miktarı 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 6,8 artarak 233,9 milyar dakikaya ulaşırken, bu trafiğin yüzde 95'ini mobil telefonlarla yapılan konuşmalar oluşturdu.
Toplam konuşma trafiğinin dağılımına bakıldığında yıllar itibarıyla mobil arama trafik miktarı artarken, sabit aramalarda trafik miktarının düştüğü görüldü. Mobil cihazlardaki teknolojik gelişmeler sabit hatların kullanılmamasına ve hatta özellikle konutlarda abonelik iptallerine kadar gitti. 2015'te sabit trafik miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 19,2 azalarak 11,3 milyar dakika olarak gerçekleşti.
Olur olmaz yerde konuşmaya başladık başlayalı, telefon kazaları da artmaya başladı. Telefonla konuşurken kaza yapanlardan tutunda, telefonla konuşurken düşünlere, kalp krizi geçirenlere, hatta gözaltına alınanlar bile var artık. Adam telefonla konuşurken karısına kızarak ve yüksek sesle “bende bir canlı bombayım” dediği için gözaltına alındığını gazetelerden okumuşsunuzdur.
Artık herkesin konuştuğu bir ülkede az konuşmak ve çok dinlemek bir erdem olsa gerek, ne dersiniz?