Günümüzde bir üniversiteyi bitirebilmek çok büyük önem kazanmaktadır. Ancak üniversiteyi bitirme başarısı gösterenler arasında işe girme becerisini gösterebilmek bundan daha büyük bir meziyettir.
Bundan önce vasıfsız işçiler iş bulamıyordu. Şimdi ise üniversite mezunları iş bulamamaktan şikayetçi. 2000 yılında işsiz üniversite mezunu sayısı 143 bin iken 2015 yılında işsiz üniversite mezunu sayısı 774 bin sınırına kadar dayanmış durumda.
Özellikle her ile bir üniversite projesi kapsamında açılan üniversiteler, hatta ilçelere dahi açılan üniversitelerden mezun olanlar maalesef iş bulamıyorlar. Yapılan araştırmalara göre her dört işsizden biri üniversite mezunu.
Birbiri ardına açılan üniversiteler, eğitimci kadrolarının yeterli olmaması ve popülist yaklaşımlarla açılan üniversiteler, işsiz üniversite mezunu sayısının artmasına sebep oldu. Arz-talep dengesi gözetilmeden açılan yeni üniversiteler, şimdilerde sıkıntı yaratmaya başladı.
İstihdam ağırlıklı eğitim yerine isteğe göre açılan üniversitelerden mezun olanlar, İŞKUR’un kapılarında sıra beklemektedir. Öğrencilerdeki eğitim eksikliği sonucu günlük hayatta iş bulmakta zorluklar yaşanıyor. Okullarda yeterince eğitim alamayan mezunları iş hayatı da kabul etmiyor.
Üniversite mezunu gençlerin en büyük sıkıntılarından biri de, iş beğenmezlik. Üniversite mezunu bir genç sahada çalışmak yerine, masa başında çalışmak ve dolgun ücret istemektedir. Bunu gerçekleştiremediği içinde sonuçta üniversite mezunu işsizler ordusu günden güne artarak devam etmektedir.