Geçtiğimiz gün beraber iftar yaptığım bir müteahhit arkadaşın ,dövizdeki dalgalanmalarla birlikte inşaat malzeme fiyatlarının da yükselmesinin inşaat sektöründe ciddi sıkıntılara sebep olduğunu söylemesi, Türk ekonomisinin lokomotif sektörü inşaatın içinde bulunduğu çıkmazı çok acı bir şekilde ifade etmektedir.
Artan maliyetler nedeniyle müteahhitlerin para kazanamadığına dikkat çeken müteahhit arkadaşım, müteahhitlerin başka sektör arayışına girdiklerini de dile getirdi. İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntının devam etmesi halinde Konya’da en çok iki yıl sonra konut sıkıntısı çekilebileceğini de söyledi
İnşaat malzemelerinde yüzde 100’e varan artışlar olduğunu belirten müteahhit arkadaşım “Maliyeti karşılayamıyoruz.Yeni bir inşaatı bu şekilde yüksek maliyetlerle yapmak imkansız.Elimizdeki birinci el konutlar bittiğinde ne yapacağız bilmiyorum. Konya’da konut fiyatları İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlere oranla çok daha ucuz. 150 bin liraya, 200 bin liraya konut bulabiliyor vatandaşlarımız. Çoğu illerde bu fiyatlara konut bulamak çok zor. 2 sene sonra bu şartlara konut bulmak burada da çok zor olacak” diye konuştu.
“Şuanda inşaat yapan firmaların bazıları elindeki inşaatları tamamlarken bazıları yarıda bıraktı. Şimdilerde yeni inşaat dendiği zaman elini taşın altına koyacak, kazma kürek vuracak firma yok.” Diyerek sözlerine devam eden müteahhit arkadaşım, “Maliyetler arttı ancak satışlarda o oranda düştü. Konya’da bulunan inşaat firmalarının büyük bir çoğunluğu batma noktasına gelmiştir. Devletimiz otomotiv, beyaz eşya, mobilya gibi sektörlerde KDV ve ÖTV indirimi yapıyor. Ülkemizde inşaat sektörü lokomotif görevi üstleniyor devletimiz inşaat sektöründeki sorunlara da duyarsız kalmamalı. Devletimizden konut kredi faiz oranlarının düşürülmesi noktasında düzenleme yapmasını istiyoruz. İnşaat sektöründeki sıkıntıların çözülmesi için bir takım adımlar atılıyor fakat yeterli değil” diye konuştu.
Her konuda sıkıntılı olduklarını dile getiren müteahhit arkadaşım,” Özel olarak çalışanlar sıkıntıda ama kamu kurumları ile çalışan meslektaşlarımız da sıkıntıda. Yatırımcı kamu kurumlarıyla iş yapan çok sayıda müteahhidin hak edişlerin zamanında ödenmemesi sebebiyle finansal güçlük çektiklerini biliyoruz. Özellikle büyük şirketlere taşeron hizmeti veren nispeten küçük çaplı şirketlerin, devletten hak edişini tahsil edemeyen büyüklerden para almaları aksadığı için finansal sıkıntılarında artış olduğu söyleniyor. Kaynaklar, bankaların inşaat sektörünün çeklerini teminat olarak kabul etmemesinin de finansman maliyetini artırdığını söylüyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.
İçinde bulunduğumuz mübarek ramazan ayında inşaat sektörüne tedarikçilik yapan yüzlerce sektördeki çalışanların iftar sofralarında hüzün olduğunu söyleyen arkadaşım, “Devletin inşaat sektörü ile ilgili radikal kararlar alması gerekir. Özellikle bankaların konut kredisi faizlerini yüzde birlerin altına çekerek konut satışına katkıda bulunmaları gerekir” diyerek sözlerini sonlandırdı.