Hepimiz hiç şüphe yok ki çocuklarımıza ve ailemize çok bağlıyızdır. Onları incitecek veya zarar verecek her türlü eylemlerden sakınırız, onların daha iyi yetişmesi için elimizden gelen her şeyi yaparız. Bu geçmişte de böyle idi gelecekte de böyle olacaktır.
Böyle diyoruz ama bundan on sene önce anne babalar çocuklarını sokağın ve kötü arkadaşın etkilerinden korumak için çaba gösterir, bu konuda kendilerini sürekli olarak uyarırlardı.Ancak bilgisayar ve bunun yan ürünü olan internet hayatımıza girdikten sonra sokağın ve kötü arkadaşın yerini “internet kafeler” aldı.
Anne baba ile duygusal bağları zayıf, aile içinde kendilerini değerli hissetmeyen, okul başarısı düşük çocuklar ve gençler sokak yerine internet kafelere gidiyor, kötü arkadaşın yerini şimdi internet bağlantısı olan ev bilgisayarları alıyordu.
Bilgisayar kullanmayı bilmeyen çoğu anne babalar, derslerine yardımcı olacak zannı ile yüzlerce dolar ödeyip çocuklarına bilgisayar alıyorlar. Çocuklar, harçlıklarıyla eğitim programları yerine oyun CD’leri satın alıyorlar. Bilgisayarın başında saatlerce oyun oynayarak zamanlarını boşa harcıyorlar. Zamanlarının boşa gitmesi bir yana, çoğu şiddet içerikli savaş ve dövüş sahneleriyle dolu olan bu oyunlar çocukların saldırganlık duygularını besliyor.
Bilgisayar oyunlarını incelediğiniz zaman sadece eğlendirmekle kalmadığını, aynı zamanda güçlü olma, kıyasıya yarışma, rakiplerini geride bırakma ve kazanma hırsı aşıladığını, bunları yaparken sevgi, yardımlaşma, paylaşma ve acıma duygularını körelttiğini göreceksiniz.
Korkak ve öz güvenden yoksun çocuklar, oyunu kazandıkları zaman kendilerini cesur ve kahraman hissediyorlar. Böylece başa çıkamadıkları gerçek dünyadan kaçıp geçici bir mutluluk veren sanal dünyaya sığınıyorlar.
Şimdi anne ve babalara sormak isterim. Çocuğunuza dilediği zaman tanımadığınız bir yere gitmesine, tanımadığınız kişi veya kişilerle birkaç saat birlikte olmasına izin verir misiniz? Eğer çocuğunuzun odasında internet bağlantısı olan bir bilgisayar varsa, sorumuza “hayır” demenizin hiçbir anlamı yoktur. Çünkü çocuğunuz odasının kapısını kapatıp kendi başına kaldığında ne yaptığını bilemezsiniz. İstediği zaman internete bağlanıp tanımadığı bir siteye girip tanımadığı kişi veya kişilerle birlikte olabilir.
Çocuklarınızı modern çağın iletişim araçları ile tanıştırmak güzel bir olay. Ama bu tanıştırma olayında sizin denetiminiz ve ağırlığınız olmalıdır. Çocuklara yardım edeceğim diye kendi ellerimizle onları sanal alemin karanlık dünyası içine göndermeyelim. Biraz daha dikkat lütfen.