12 Haziran Dünya çocuk işçiliği ile mücadele günü idi. Çok küçük denilecek yaşta hayat mücadelesine başlayan, çeşitli iş kollarında çalışan ve aile ekonomisine katkı sağlamaya çalışan çocuklar, iş hayatında azımsanmayacak kadar çok.
“Çocuk işçi” istatistiklerinin yer aldığı rapora göre, 7-14 yaş arası en çok çocuk işçi çalıştıran ülke, yüzde 45 ile Etiyopya. Etiyopya’yı yüzde 37 ile Gana, yüzde 30 ile Kırgızistan ve Zambiya, yüzde 29 ile Bolivya, yüzde 27 ile Nijerya ve Mozambik, yüzde 24 ile Liberya, yüzde 19 ile Sudan ve yüzde 18 ile Kongo takip ediyor. Bu sıralamada 24 ülke arasında yüzde 3 ile Türkiye, en az çocuk işçi çalıştıran 2. ülke.
Okula gitmeyen çocukların, “çocuk işçi” olarak çalışmasına ilişkin istatistiklerde ise Türkiye çarpıcı bir şekilde en üst sıralarda yer alıyor. Buna göre, 7-14 yaş arası okula gitmeyen çocukların oranına bakıldığında ilk sırayı yüzde 88 ile Pakistan, ikinci sırayı ise yüzde 75 ile Sudan alıyor. Türkiye ise yüzde 56 ile Pakistan ve Sudan’dan sonra 3. sırada geliyor.
Özellikle son yıllarda artmaya başlayan çocuk işçiler, ağır ekonomik şartlar altında yaşam mücadelesi vermeye çalışan ailelerine katkı sağlamaya çalışıyorlar. Ufacık bedenlerine çok ağır yükler yükleniyor. Hükümetlerin ve yetkililerin bu konuda daha etkin önlem almaları gerekmektedir.