Hiç dikkat ettiniz mi? Toplum olarak birbirimize güvenimiz kalmadı. Birbirimizle eni konu konuşmayı, dertleşip hal hatır sormayı unuttuk. Toplumsal bir endişenin eşiğindeyiz adeta. Kişiler konuşmamaya, konuşurlarsa da havadan sudan konuşmaya başladılar. Konuşurken de temkinli davranıyorlar.
Çok değil, on yıl önce bu tür bir güvensizlik yok iken, bugün böyle bir güvensizliğin ortaya çıkması ve insanların mesleklerini, ekonomik gelirlerini, statülerini, fikirlerini gizlemek ihtiyacını hissetmeleri nedendir ve bu endişeyi nasıl karşılamalıyız?
Artık insanlar kendileri hakkında soru sorulmasını ve konuşmasını sevmiyorlar. Kişiler mesleki, ekonomik ve ailevi konularda her zaman mesafeli yaklaşma ihtiyacı hissediyorlar.
Aynı apartmanda oturan kişiler birbirinin mesleğini bile bilmiyorlar. Sorsanız da öylesine bir cevap alacağınız kesin.
Bu yaşanan güvensizlik ortamına teknolojik gelişmişlikle birlikte, insanların bilgiye erişimi kolaylaşmış ve diğer taraftan evlilik programları, bazı kötü yarışma programları, bazı diziler ve filimler başta olmak üzere tahrip edici etkisi olan televizyon ve medya programları artmış olması bir neden olarak gösterilebilir mi?
İnsanlar birileri ile ciddi konuşulacağı zaman bile gözleri akıllı telefonlarda. Ya karşıdaki sesimi kaydederse diye düşünmektedir. Bazı kişiler kendi çıkarları uğruna birilerini çok kolay harcar duruma gelmiştir. Bunda sistemin ve kişilerin karakter yapısı ön plana çıkmaktadır.
Hal böyle olunca da herkes tedirgin bir yaşam sürmektedir. Ailemizi, çocuklarımızı her gün tembihlemekten, onlara neler yapacaklarını söylemekten bıkmıyoruz. İşte, sokakta ve sosyal alanlarda kendimiz ve ailemiz fertlerini dikkatli olması için yoğun çaba harcıyoruz.
Şimdi aileler koca koca çocuklarını dışarı bir ekmek almaya, fatura ödemeye gönderirken bile “aman dikkat et”, “başına bir iş gelirse hemen bizi ara”, “sağ salim git gel” gibi endişeli, tedirgin edici bir psikolojiyle ebeveynlerin çocuklarına yaklaşmasını nasıl buluyorsunuz? Maalesef toplumsal uzlaşı ve birliktelik büyük yaralar almaktadır.