Bir gün değil, her gün

Mustafa Ekmekcioğlu

Hepinizinde bildiği gibi dün  “sevgililer günü” idi. Yıl içindeki özel günlerden biri olan “sevgililer günü”nde insanlar en azından birbirlerine hediye alır, sevgisini göstermeye çalışır. Bu günün özel hediyesi de kırmızı güldür.

Aslında ben, öyle özel günleri takip eden, onları önemseyen birisi değilim. Benim düşünceme göre sağlıklı uyandığımız her gün özeldir. Tüketimi pompalayan, insanlara para harcamaya yönelten, böyle uyduruk günleri sadece “mahalle baskısı” sonucu kutlamış gibi yapıyorum.

Bizim dinimizde ve kültürümüzde olmayan bu ve buna benzer “özel gün”ler, kapitalizmin insanları yönlendirmeye çalıştığı günlerdir. Aslında  bir insanın samimi bir şekilde birbirine hediye alması, sevgi göstermesi ona değer verdiğini göstermesi kadar güzel bir şey yoktur.

İnsanların duygularını ve psikolojisini tek güne sığdırmaya çalışan bu gibi günlerde, milyarlarca liralar bir günde el değiştirmektedir. İnsanın içindeki sevgisini göstermek için bir tek güne ihtiyacı yoktur. Ya da bir güne sığan sevgi, sevgi değildir. Sevdiğimize yılın bütün günü sevgimizi göstermek, onu önemsediğimizi hatırlatmak ve ona ufak hediyeler almak gerektiğine inanıyorum.

Sadece 14 Şubat’a sığdırdığımız sevgimizi bir hediye ile göstermeye çalışmış gibi görünüyoruz. Yani tam anlamı ile demek istediğim 14 Şubat gününde gösterilen sevgi ile üzerimizdeki yük kalkmış gibi oluyor. Artık düşüncemiz böyle oluyor, “ben üzerime düşeni yaptım artık, öyle bir yük üzerimde kalmıyor” diyoruz.

Benim düşünceme göre tek güne sığdırılmaya çalışılan “sevgililer günü”, aslında sevgiyi öldürüyor . Tek günlük sevgi psikoloji oluşuyor insan zihninde hem sevgi bitiyor hem de kapitalist fikirli insanlar bundan para kazanıyor. Olan yine masum ve gerçek mana da seven insanlara oluyor.

Bir de  “Sevgililer Günü” diyoruz ama nedense o gün sevgiden çok alacağımız hediye, götüreceğimiz çiçek aklımıza geliyor. Bu da sevgiyi  ikinci plana itelerken, maddiyat daha öne çıkıyor. İşte bakın burada bile işin ne kadar yapmacık olduğu ve böylesi işlerle insanın içindeki sevginin de öldüğünü gösteriyor.

Bence “sevgililer günü” hepimizin zihninde özel bir gün olarak kalsın ama sevgimizi bir tek güne sığdırmayalım.Çünkü sevginin günü saati, olmaz sevgi bir ömür boyu ekilen ve sulandıkça büyüyüp güzelleşen bir duygudur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.