Okullardaki uyum haftasının başladığı bu günlerde, eğitim yeniden ülke gündeminin birinci sırasını aldı. Gelişen teknolojiye rağmen ülkemizde ve dünya üzerinde okuma yazma bilmeyen sayısı insanı şaşırtacak boyutlara ulaştı.
Bir çok kampanyalar yapılmasına rağmen okuma yazma bilmeyen ülkemiz insanının sayısı maalesef 2.5 milyon gibi büyük bir rakam. Son 50 yıldır okuma yazma oranında önemli artışlar kaydedilirken, dünya üzerinde hala 750 milyon kişinin okuma yazma bilmediği belirlendi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerinden ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre, okuryazar olmayanların yüzde 45’inin Güney Asya’da yaşadığı kaydedildi.
Okuma yazma bilmeyenlerin yüzde 27’sinin ise Sahra Altı Afrika’da olduğu , yüzde 10’unun Doğu ve Güneydoğu Asya, yüzde 9’unun Kuzey Afrika ve Batı Asya’da yaşadığı belirtilen raporda ayrıca son yıllarda okuma yazma oranın en fazla artış gösterdiği yerler Doğu ve Güney Asya ile Kuzey ve Batı Afrika ülkelerinde sağlandığı görüldü.
Dünya genelinde okuryazar kişiler cinsiyet bakımından incelendiğinde de, kadın okuryazar sayının erkek okuryazar sayısına oranla daha az olması dikkat çekti. Son yıllardaki bilgilere göre, genç kadınların okuma yazma bilmeme oranı yüzde 59 olarak görüldü.
Böylelikle dünyada her 5 ülkeden birinde kadın okuryazar sayısının erkek okuryazar sayısının altında olduğu saptandı. TÜİK’ten edinilen bilgiye göre de Türkiye’de 6 yaş ve üzeri okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 3,50 olarak kaydedildi. 2016 yılı verileri baz alınırken, ülke genelinde 2 milyon 482 bin 432 kişinin okuma yazma bilmediği belirlendi.
2023 büyük hedefimiz için kollarını sıvayan hükümetimiz okuma yazma kursları açarak ve bu konuda önemli kampanyalar düzenleyerek bu sayının daha da azaltılması için çalışmalar yapmaktadır. Özellikle kadınların okuma yazma öğrenmesinin çok önemli olduğunun bilincinde olan hükümetimiz, kadınların ailenin temeli olduğunu ve bunların eğitilmesinin gelecek nesiller açısından çok büyük önem taşıdığının da farkında.