İşitme kaybı bireylerde yaşam kalitesinin düşmesine, depresif semptomlara ve bunları yanında fonksiyonel kapasitede azalmaya neden olabilmektedir.
Medikal veya cerrahi yöntemlerle işitme kaybının düzeltilemediği durumlarda işitme cihazlarının, hastanın mevcut durumunun düzeltilmesinde kullanılabilecek iyi bir seçenek olduğu bilinmektedir.
İşitme de tıpkı görmek gibi çift taraflı olarak tasarlanmıştır. Gözümüzde görme problemi olduğunda her iki göze birden cam uygulaması yapılıyorsa, ölçüm yapılarak tespit edilmiş her iki kulakta birden oluşan işitme kaybının düzeltilebilmesi için de işitme cihazlarının her iki kulağa birden uygulanması en sağlıklı olandır!
Maddi ya da estetik yönden caydırıcı olsada, her iki kulakta işitme cihazı kullanımının erken dönemde yaşam kalitesine olan etkileri çok fazladır.
İşitme kaybının tedavisi, bireylerin yaşam kalitesini arttırmanın yanı sıra kognitif (bilişsel) becerilerin işitme kaybı sebebiyle azalmasının önüne geçer. Seslerin beyne yeteri kadar iletilmemesi sesleri tanımlamakta güçlüğe yol açmaktadır. Bunun sonucunda bireyler ‘‘duyuyorum ama anlamıyorum’’ problemiyle karşılaşmaktadır. Hem anlamakta güçlük çekmek hem de unutkanlığın artması işitme kaybının en önemli etkilerindendir. Tam olarak bu noktada bireyler yaşam kalitesindeki azalmayı belirgin bir şekilde hissederler.
Normal işiten bireyler iki kulak sayesinde en temelde hem gürültülü arka planda konuşmaları daha kolay anlarlar hem de sesin hangi taraftan geldiğini belirlemekte güçlük çekmezler. Bu iki en temel fonksiyon bir kulakta işitme kaybı olduğunda veya tek kulakta total kayıp olması durumunda tam olarak yerine getirilemez.
Bu bilimsel bilgiler iki taraflı işitme cihazı kullanmanın önemini belirgin bir şekilde göstermektedir. Yapılan çalışmalar da çift taraflı işitme cihazı kullanan hastaların tek taraflı kullananlara göre daha normal işitsel işlevle hayatlarını sürdürdüğünü ve yaşam kalitelerini arttırdığını kanıtlamaktadır.
Konuşmanın Anlaşılabilirliği
Çift taraflı işitme cihazı kullanımı tek taraflı cihaza göre sakin ya da daha karmaşık gürültülü ortamlarda konuşmaların algılanabilirliğini, beynin konuşma seslerine odaklanabilirliğini arttırır. Özellikle çok ileri derece kayıplı veya konuşmayı anlama düzeyi çok düşmüş bireylerde çift taraflı işitme cihazı kullanımı hem duymayı hem de anlamayı iki kat daha iyileştirir.
Daha Az Dinleme Çabası ve Daha Çok Algılama
Çift taraflı dinleme tek taraflı dinlemeye göre odaklanma ihtiyacını daha aza indireceği için kullanıcıyı daha az yorar, konuşulanları daha fazla hatırlama imkanı sunar, seslerin daha berrak duyulmasını sağladığı için işitme cihazı memnuniyetini arttırır.
İşitme ve Anlama Becerisini Koruma
Tek taraflı işitme cihazı kullanımlarında, cihaz kullanılmayan kulağın sesleri ayırt edebilme yeteneğinde iç kulağın canlılığında zayıflama devam edecektir. Çift kullanım bunun önlenmesini, her iki kulağın birden aktif kalmasını ve daha ileri yaşlarda işitme cihazı kullanım memnuniyetinizin devamlılığını sağlayacaktır.
Sesin Geldiği Yönü Belirleme
Çift taraflı işitme cihazı kullanımı sesin kaynağının yönünü tayin etmeyi kolaylaştırdığı gibi, çok ileri derece işitme kayıplı bireylerde aktif gürültülü ortamlarda (trafik vb.) kişisel güvenlik için de oldukça önemlidir.
Dengeyi Koruma
İşitme organımız aynı zamanda denge organıdır, çift taraflı dinleme ile hem dengeyi korumuş hem de daha geniş duyma aralığına ulaşmış oluruz.
Karmaşık Gürültülü Ortamlarda Konfor
Tek taraflı işitme cihazı kullanımlarında kişiler özellikle gürültülü ortamlarda konuşma seslerini daha iyi algılayabilmek için cihazın sesini daha fazla yükseltme eğilimi içinde olurlar, ancak ses seviyesindeki artış etraf gürültüsünün de beraberinde daha fazla artmasına neden olacağı için kişiyi konfordan daha fazla uzaklaştırabilir. Fazlaca artan ses seviyesiyle beraber cihazda rahatsız edici ötme seslerinin de ortaya çıkması mümkündür. Çift taraflı işitme cihazı kullanımlarında daha dengeli ve eşit ses ayarı sayesinde gürültülü ortamlarda konuşma seslerini kaçırmadan konforu korumuş olursunuz.
Gelişmiş Bağlantı Özelliklerinden Çift Taraflı Faydalanma
Gelişen teknoloji ile birlikte artık işitme cihazlarının birçok cep telefonu, tablet veya bilgisayara doğrudan bağlantı imkanı bulunuyor. İşitme kayıplı bireylerde zorlaşan telefon görüşmeleri veya müzik, video seslerini çift taraflı olarak aynı anda dinlemek hem duymayı hem de anlaşılabilirliği iki kat daha artırmış oluyor.