Serözotitismedia (SOM) çocukluk çağında sık görülen işitme kaybı nedenlerinden birisidir. Etyolojisinde farklı nedenler rol oynamakla beraber en sık nedeni östaki disfonksiyonu ve adenoidhipertrofisidir.
Kulakta sıvı birikmesi özellikle çocukluk çağında işitme kaybı problemlerinin başında gelmektedir. Erken teşhis ile kulak zarına tüp takılması sorunu büyümeden çözmektedir!
Kulak tüpü, KBB uzmanı tarafından kulak zarının belirli kısmına yapılan işlemle yerleştirilen silindir şeklinde, küçük ve ortasında kanalı (lümeni) olan cisimlerdir. Kulak tüpü sayesinde orta kulağa hava geçişi sağlanır. Metal, teflon, plastik gibi çeşitli materyallerden yapılmış olan kulak tüpleri de vardır.
Özellikle 3 aydan uzun süren kronik sıvı birikimlerinde ve biriken sıvı kıvamının koyu olduğu durumlarda zara açılan deliğe ventilasyon tüpü yerleştirilerek iyileşmenin önlenmesi ve havalanmanın yeterli sürede sağlanması gereklidir. Bu işlemi takiben zardaki çökme düzelmekte (yapışma oluşmayan kulaklarda) ve işitme kaybı hızla normale dönmektedir. Ek olarak geniz eti ve (alınması gerekiyorsa) bademciklerin aynı ameliyatta alınması tedavinin uzun dönem başarısı için olumlu etki yapmaktadır.
Ventilasyon Tüpü Hangi Durumlarda Takılmalıdır?
Kulak zarında meydana gelen negatif basınçlarda,
Östaki tüpünde gelişimi tamamlanmayan hastalarda,
Yarık damak ve dudak,
Özellikle hiçbir medikal tedaviye veya yönteme cevap vermeyen otitlerde,
Sürekli tekrarlayan orta kulak iltihaplarında
Kulak Tüpü Uygulaması Nasıl Yapılır?
Ameliyatın yapıldığı mevsim, hastanın, kulağın ve orta kulakta biriken sıvının özellikleri göz önüne alınarak kendiliğinden düşen ya da doktor alana kadar zar üzerinde kalan tüp tiplerinden biri tercih edilebilmektedir.
Kulak zarına havalandırma tüpü uygulanması çocuklara genel anestezi altında yapılmaktadır. Yaklaşık 10 dakikalık bir ameliyatla (sadece tüp tatbiki için) mikroskop altında konulan tüpler kulak zarında genellikle 6-12 ay kalmakta ve sonra kendiliğinden düşmekte ya da doktor tarafından alınmaktadır.
Kısa süreli (geçici) ve uzun süreli (kalıcı) olmak üzere iki tip kulak tüpü vardır. Kısa süreli tüpler 6-18 ay süresince kulakta durur ve normal şartlarda vücut tarafından atılır. Uzun süreli tüpler daha büyüktür ve şekli kendiliğinden atılmaması için tasarlanmıştır. Kulakta kalış süresi 2 yıl ve üzeridir. Gerekli durumlarda KBB uzmanı tarafından çıkarılır.
4-6 Aylık süreyi doldurduktan sonra düşmeyen tüplerin alınması için genellikle ilkbaharın son dönemleri tercih edilmektedir. Tüpler alındıktan sonra zarlardaki delikler 2-3 hafta içinde kapanmakta yaz döneminde enfeksiyonların azalması nedeni ile hastalığın tekrarlama ihtimali azalırken hastanın kulak koruma ihtiyacının kalkması yaşam kalitesini artırmaktadır. 6 Aylık dönemi yaz sonuna denk gelen hastalarda tüplerin çıkartılması için bir sonraki ilkbahar döneminin beklenmesi tercih edilebilir.
Kulak Tüpü Faydaları Nelerdir?
En temel fayda olarak orta kulak iltihaplarının tekrarlanmasını engeller.
Kulak tüpü, orta kulak iltihabı sonucunda ortaya çıkan konuşma denge sorunlarını iyileştirir.
Kulak tüpü, orta kulak iltihabı sonucu işitme kaybı sorununu ortadan kaldırır.
Kulak Tüpü Takıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kulak zarına tüp takılmış çocukların suyun temiz olduğu bölgelerde, dalış yapmadıkları sürece denize girmelerinde genellikle sakınca yoktur. Özellikle yüzme havuzlarında ve sabunlu su ile duş ya da banyo yaparken vazelinli pamuk ya da uygun bir kulak tıkacı ile dış kulak yolu kapatılarak suyun dış kulak kanalı yolu ile tüpten orta kulağa girmesi önlenmelidir. Su kaçmasına bağlı enfeksiyon ve akıntı olması durumunda ağızdan ve kulak yolu ile verilen uygun antibiyotiklerle hastalık kolayca kontrol altına alınabilmektedir.