İşitme cihazları, hiç duymayan bir kulağa yardımcı olmak için uygun değildir. İşitme cihazları, işitme kaybı olan bireylerin işitme yeteneğini artırmak veya kaybolan işitme seviyelerini telafi etmek amacıyla kullanılır. Ancak tamamen işitme kaybı yaşayan bir kulağa takılan işitme cihazı, işitme sağlayamaz çünkü işitme işlemi için gerekli olan işitme sinirlerinin işlev görmesi gerekmektedir.
Ancak ileri veya çok ileri derecedeki sensörinöral işitme kayıplı bireylerde işitmeyi sağlamak amacıyla kullanılan teknoloji, koklear implantlardır. Koklear implantlar, işitme sinirlerine elektriksel uyarılar göndererek işitme sürecini taklit ederler. Bu implantlar, iç kulakta doğrudan yerleştirilen bir cihazdır ve işitme yeteneği olmayan bireylere bir tür işitme deneyimi sağlamayı amaçlar.
Koklear implantlar, işitme kaybı çok ciddi düzeyde olan bireyler için bir seçenek olabilir. Ancak koklear implant uygulaması karmaşık bir cerrahi işlemdir ve adayların belirli kriterleri karşılaması gerekmektedir.
İşitme kaybı ileri ya da çok ileri düzeyde olup, işitme cihazından yeterince fayda görmeyen ve operasyona engel teşkil edecek bir sağlık problemi olmayan yetişkin hastalara koklear implant operasyonu önerilmekte, hastaların radyolojik ve odyolojik açıdan değerlendirilmesi yapılarak uygunluğuna bağlı ameliyat yapılmaktadır.
İmplant ameliyatı olmak isteyen hastaların, koklear implant uygulaması yapılan merkezlerdeki KBB hekimlerine başvurmaları gerekmekte, KBB muayenesinden sonra, odyolojik testleri yapılan hastaların, radyolojik tetkikleri değerlendirilmektedir.
Ardından dil ve konuşma seviyeleri de tespit edilmektedir.
'Hastanın implant için uygun olup olmadığı konsey tarafından değerlendirildikten sonra hastaya bilgi verilir. Bilateral ileri derecede işitme kaybı olan ve cihazdan fayda görmeyen 4 yaşından küçük çocuklarımızın odyolojik ve radyolojik olarak herhangi bir engeli yoksa ve durumu SUT kriterlerine uygun ise bilateral koklear implant devletimiz tarafından karşılanmaktadır. 4 yaşından büyük bilateral ileri derecede işitme kayıplı ve cihazdan fayda görmeyen hastalarımızın ise odyolojik ve radyolojik değerlendirmeleri ile dil konuşma seviyeleri uygun ise tek kulak koklear implantını devletimiz ödemektedir.'