Açlık ve İştah

Mine Baykal

Açlık, vücudun fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak için besine ihtiyacı olduğunun sinyalini belirtmektedir. İştah ise vücudun besine ihtiyacı olmadığı halde yemek yeme arzusundan ibarettir.

Vücudun gün içerisinde alması gereken belirli miktarda vitamin, mineral, karbonhidrat, protein ve yağ kaynakları vardır. Bu besin öğeleri gün içerisinde yeterli miktarda alınarak açlık durumu tamamlanmaktadır. Gereğinden fazla yemek isteğine göre (iştah) besin tüketimi yapıldığında ise fazladan kalori alınmasına sebep olabildiği gibi sağlıksız beslenmeye de yönelimi beraberinde getirmektedir.

Özellikle stresli ve duygu durumunun değiştiği zamanlarda iştah ve açlık fonksiyonları etkilenmektedir. Atıştırmalık paketli ürünlerin tüketimi, aşırı tatlı krizleri, açlık olmadığı halde yemek yeme isteği, çikolata gibi besinlerin tüketimi stresle birlikte artmaktadır. Stresi yemek yiyerek yok etmeye veyahut bir nebzede olsa stresi uzaklaştırmak isterken farkında olmadan ciddi kilo alımları sonucunda obeziteye kadar giden bir sonuçla karşılaşılmaktadır.

Eğer ki gün içerisinde çok fazla açlık yaşanıyorsa bazı noktalar gözden geçirilmelidir. Bir gün boyunca yetersiz uyku, düşük yağ alımı, fazla basit karbonhidrat tüketimi, yetersiz protein, alınması gerekenden az su içmek, kullanılan ilaçlar, aşırı egzersiz, kalorisi yüksek fakat besleyici yönünden fakir besinlerin seçimi, bazı kronik rahatsızlıklar gibi durumlar var ise devamlı bir açlık ile karşı karşıya kalınmaktadır.

Açlık ve iştah durumunda ise bir besinin kokusu, görselliği ve sunumu, pişirilme sesi, psikolojik yeme, zihinsel açlık gibi faktörlerde yemek yemeyi arttıran kriterlerdir.

Açlık ve iştah durumları göz ardı edilmeksizin ayırt edilmeli ve fazladan kalori alımına engel olunmalıdır. Bütün bunları sağlamak için günlük alınması gereken besin öğeleri yeterli ve dengeli alınmalı, düzenli egzersiz, sağlıksız gıdalardan kaçınılmalı ve su tüketimi yapılarak iştah ve açlık kontrolü dahilinde hem obeziteye de sebep olmadan hem de sağlıklı bir yaşam biçimi sağlanarak düzenli ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı oluşturulmalıdır.

Sağlıkla kalın..

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.