Tuz Gölü yalnızca birinci derecede SİT alanı değil aynı zamanda çeşitli kuşların barındığı, endemik bitkilerin yetiştiği, dünya ölçülerinde A sınıfı sulak alandır. Yıllardır Tuz Gölü üstüne kolay para kazanma ve doğayı öldürme planları yapıldıysa da hiç biri tutmadı. Ancak şu son 3-4 yıl içinde yapılanlar Tuz Gölü'nü 3-5 yıl içinde tamamen öldürecek.
Biraz gerilere gidersek Tuz Gölü üzerine oynanan oyunları ve bir doğa parçasının bir an evvel nasıl öldürülmeye çalışıldığını açık seçik göreceksiniz.
BOTAŞ 1993 yılında mavi akım projesi diye proje ortaya koyarak Tuz Gölü'nün altında doğalgaz depolamak istedi. Proje ihaleye çıkarılamadığından 1999 yılına kadar öylece kaldı. 2000 yılında bu proje ihale ile bir şirkete verildi, şirket bazı giderlerin parasını BOTAŞ'tan peşin olarak aldı. Ancak yapımcı şirket daha fazla para istemeye başlayınca BOTAŞ ödemeleri kesti. 2001 yılında bütün çalışmalar durduruldu ve ihale iptal edildi. Sonraki yıllarda BOTAŞ ile ilgili yolsuzluk soruşturmaları başlatılmış ve ilgili pek çok kişi gözaltına alınarak tutuklanmıştı.
Şimdiyse bazı işletmelere tuz üretme işi verilmiştir ve Tuz Gölü talan edilerek öldürülmektedir.
Tuz Gölü üstüne oynanan oyunların son gelişmelerini Yurt gazetesi 12 Eylül 2014 günü "Tuz Gölü Parselleniyor" başlığıyla haber yaptı. Bu habere göre; TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu; "2011 yılında yapılan hukuksuz, teknik alt yapısı olmayan planlara aykırı ihalelerle Tuz Gölü'nün parsellenmeye başladığını" söylemiş. Mahkemelerin iptal kararlarına uyulmadığını öne süren Bozoğlu, devam ediyor; "İşletmeler son sürat göle hafriyat dökmeye, hatta tuz üretmeye başladılar. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu temmuz ayında suç duyurusunda bulunmasına rağmen herhangi bir işlem yapılmıyor. 3-4 yıldır yoğun bir talan politikası ile karşı karşıya kalan Tuz Gölü, Özel Çevre Koruma, birinci derce doğal SİT, önemli kuş, bitki alanıdır. Uluslar arası öneme sahip A sınıfı sulak alandır… 10 tesis üzerine kamyonlarında dolaşabileceği yaklaşık 100 Km.lik setler yapılacak, tonlarca hafriyat göle boşaltılacaktır. Bazı işletmelerde bu aşamaya gelinmiştir. 10 metre genişliği olan bu setlerin tamamı yapıldığında 1 milyon metrekarelik göl yüzeyi hafriyatla kaplanmış olacak. Yani 134 futbol sahası kadar bir alan doldurulacaktır. Bu hafriyat Tuz Gölü'nü besleyen gözelerin üstüne gelmektedir. Yani Tuz Gölü hızlıca ölüme sürüklenecektir… Yaşanan çevre felaketi büyümektedir. Usulsüzlükler, rant odaklı bilim dışı plansız yaklaşımlar Tuz Gölü'nü de tehdit eder noktaya gelmiştir. Ülkemizde yaşanan yoğun kuraklık, Konya kapalı havzasındaki hidrojeolojik kuraklık bir an önce dert edilmeli ve Tuz Gölü'nü kurtarmak adına kurumlar harekete geçmelidir."
Yeryüzünün bilim insanları Tuz Gölü'nü kurtarmanın bilimsel yollarını ararlarken, bizim paragözler mahkeme kararlarını falan dinlemeden Tuz Gölü'nü öldürerek para kazanmanın yollarına bakıyorlar.
mehmet.k.gundogdu@outlook.com