Çok eski köklü bir kültüre dayanan Konya türkülerinin geç de olsa değeri bilinip, önemsenmeye başlandı. Perşembe günü ikindi ile akşam arsında TRT Türkü Radyosu’nda Konya türküleri okundu. Konya üzerine tarihsel ve halkbilimsel bilgiler verildi. Bunların yanında Konya yemeklerinin otantikliği de anlatıldı.
Programa konuk olan TRT sanatçısı ve halkbilim araştırmacısı Konya müziği ve türkülerinin bütün özelliklerini sayıp döktü. Konya tezenesinin Anadolu içinde ayrı bir özelliği olduğunu anlatırken dünden bu güne yerel sanatçılarımızı da andı. TRT arşivlerinde bulunan 160-170 Konya türküsünün unutulup gitmesinin de halk müziği için bir talihsizlik olduğu söylenildi. Yeni yerel sanatçıların yetişmesinin önemi de vurgulandı.
Şemi Baba’nın Konya Methiyesi’nin tamamı bir güzel okunduktan sonra, sıra; Aslan Mustafa’m, Sille, Eremedim Vefasına Dünyanın türkülerine de geldi. Tam bir başarıyla ve aslına uygun olarak Konya tavrıyla icra edilen Konya türkülerini dinlerken göğsüm kabardı.
Selçuk Üniversitesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Valilik hemen harekete geçip; TRT arşivinde bulunan Konya türkülerinin birer kopyalarını çok acil olarak Konya’ya getirmeleri kaçınılmazdır. Birçok kez bu konuyu yazdık, geçmişte birçok toplantıda bunların üzerinde durulmuştu ama halen somut bir adım atılmadı. Programın konuğu TRT arşivindeki birçok türkünün kaybolduğunu üstü kapalı olarak söyleyince içim cız etti. Biz Konyalılar türkülerimize yıllardır sahip çıkmadık, çıkmadığımız için de böyle sonuçlar içimizi cız ettirir. Bu girişimler hemen yapılsın, hiç olmazsa kalan türkülerimiz bari kurtarılsın.
Geçtiğimiz aylarda Kültür AŞ tarafından Konya türkülerinden oluşan iki CD albüm hazırlanmıştı. Ahmet Özdemir ve Nuri Cennet’in doldurduğu bu CD albümler epeyce ilgi gördü.
Hangi kurum yaparsa yapsın ama bu güzel çalışmaların arkası gelmeli. Kültür AŞ birçok eski bantlar, ses kasetleri toplamış ve bu bant ve ses kasetlerindeki Konya türkülerinden CD albümleri yapmaya hazırlanıyordu. Bütün hazırlıklar tamamlanmıştı yalnız bir sorun kalmıştı bu da telif hakları ile ilgili sorundu. Telif hakkı almaya sahip olanların sayısı çok fazlaydı, mirasçıları vardı, kimisi yurt dışındaydı. Kültür AŞ ise, ilgili kurumların desteğini alamadığı için bu tasarı tamamlanamadı. Dünün kültürüne ait kalıcı ve ciddi miraslar bırakılacaksa (ki bırakmak kaçınılmaz) bu sorunun bir an önce çözülüp bu tasarının tamamlanması gerekir. İlgili kurumların bu sorunu en kısa zamanda çözmeleri gerekmektedir.
Konya, Orta Anadolu içinde diğer yörelerden en az etkilenmiş türkülere sahiptir. Yani hepsinin otantikliği vardır. Bu açıdan bakıldığında da Konya türkülerinin önemli türküler olduğu, halk kültürünün gizli hazineleri olduğu ortaya çıkar. Yani türkülerimizi unutmak, unutturmak, önemsememek bizlere çok şey kaybettirir. Benden söylemesi. Türkülerimize sahip çıkalım.