RAMİZ ARDA- BURASI ANADOLU-

Mehmet Gündoğdu

Değerli eğitimci, yazar Ramiz Arda 13 Aralık 1983 günü aramızdan ayrılmıştı. Ramiz Arda; Yaşadığı dönemin zor koşulları altında binlerce öğrenci yetiştirmiş, binlerce yazı kaleme almış, yaşamı boyunca eline silgi almamış “altın ayarında adam”dı. Yeni Konya gazetesinde yıllarca yazı yazdı. şimdilerde bu yazılar özenle taranıp kitap olarak yayımlanıyor. Ramiz Arda’nın son yayımlanan kitabı: Burası Anadolu- Aramızdan Bazıları-

Altının değerini sarraf bilir örneği; Konya’nın yüz akı akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Özcan, Ramiz Arda’nın yazdıklarından şimdilik dört kitap çıkardı. Umarım bu güzel çalışmaların arkası gelir. Tablet Kitapevi tarafından Konya’da yayımlanan bu dört kitap mutlaka okunmalıdır.

Birinci kitap; Sevda Sultanı isimli bir tarih romanıdır. Bu roman Selçuklu dönemi Konya’sında Selçuklu- Moğol çekişmelerini anlatır. İkinci kitap; Tarih Denizinden Damlalar İslam öncesi tarihi ve özellikle Türk tarihinin ön plana çıkarıldığı bu kitap. Üçüncü kitap; O Günler isminde Ramiz Arda’nın anılar kitabıdır. Dördüncüsü Burası Anadolu- Aramızdan Bazıları-

Önsözünü Prof. Dr. Mustafa Özcan yazmış. Sayın Özcan önsözde önemli vurgulamalar yapmaktadır: “Burası Anadolu’da yazarın dediği gibi “aramızdan bazıları söz konusu edilmektedir. Bunlar tam bir realitedir, hepsinin de kendilerine has bir öyküleri vardır. Başka bir ifadeyle söyleyelim; Yazar burada anlattığı insanları hem iç hem dış özellikleriyle vermeye çalışmıştır. Böyle olunca da ortaya tam bir tipler galerisi çıkmıştır. Çeşitli insan tiplerinin canlandırıldığı bu yazı dizisinde en küçük bir uydurma ya da kurmaca sahne söz konusu değildir. Yazarın bizzat kendisinin dediği gibi hayatlarından ya da hayatlarının bir kısmından söz edilen bu insanların yaşadıklarına en ufak bir ekleme yapmamış, öğrendiği, duyduğu veya bizzat kendilerinden dinlediği şekilde onları bize tanıtmıştır.

Eserin başlığı bile bize Anadolu hakkında fikir vermektedir. Buradaki Anadolu, genelde Doğu ve Orta Anadolu’dur. Bu çevrenin insanları, tipik özellikleriyle birlikte işlenmiş ve yazı dizisinde onların hüviyetlerine ışık tutulmuştur. Ancak konu edindiği kişileri salt bir boyutlarıyla vermemiş, onların birkaç yönünü gözler önüne sermeye çalışmıştır. Bazen Anadolu insanının düşmanına bile yardım edecek kadar asil duygular taşıdığını göstermiş, bazen de ona en büyük işkenceleri yapacak kadar acımasız bir ruha sahip olduğunu vurgulamıştır…

Sonuç olarak Anadolu bir hazinedir, bu hazinenin en değeri varlığı da insandır. O da bir yazar olarak bütün dikkatini bu insana çevirmiş ve bize ondan bahsetmiştir. Ramiz Arda’nın hayattan, insanlardan kesitler sunan bu eserini okuduğumuz zaman, yazarın hiçbir önyargı taşımaksızın nesnel bir şekilde kişilerini tasvir ettiği görülüyor, onların serüvenlerini öğreniyoruz. Ramiz Arda’nın meslek hayatından da izler/ kesitler taşıyan bu eserinin basılmasında oğlu Orhan Arda’nın desteğini unutmamak gerekmektedir…”

Uzun söze gerek yok. Bu dört kitabın dördü de Rampalı Çarşı’da Palet Kitapevi’nde satılmaktadır. Hem meraklıların, hem gençlerin hem de her aydının mutlaka okuması gerekli olan bu kitaplar olarak değerlendiriyorum. Çünkü bu kitapları ve özellikle son kitabı okuyan herkes kendinden bir şeyler bulacaktır. Değerli akademisyen Mustafa Özcan olmasaydı yalnız bu kitaplar değil, Konya ile ilgili başka kitaplar da ortaya çıkmayacaktı. Bu yüzden O’na çok şeyler borçluyuz.