On üç yıl önce bu gün Konyalı öğretmen, gazeteci, yazar Namık Ayas aramızdan ayrılmıştı. Namık Ayas yıldan yıla değil her gün anımsanan, halka yaptığı yararlı işlerden dolayı adı dilimizden düşmeyen birçok Konyalıdan birisiydi. Yattığı yerler nur gölü, ebedi mekânı cennet olsun.
Konya basınına adım atmaya hazırlandığım yıllarda Namık Ayas'ın Yeni Konya gazetesindeki yazılarını hep okurdum. O yıllarda benim en sevdiğim yerel yazarlardan birisiydi. Ama Namık Ayas ile yüz yüze gelmemiz ve tanışmamız ancak 1990'ların başlarında Konya Turizm Derneği yeni binasında oldu. Yanılmıyorsam Mevlana anma törenleri vardı. Konya Turizm Derneği'nde Feyzi Halıcı'nın odasında sekiz- on kişi oturuyorlardı. Çoğunu tanıyordum, aralarında tanımadığım birkaç kişi de vardı. İçlerinde Namık Ayas da varmış. Sonradan öğrendim. O anda konuşulan konu: Konya Gazeteciler Cemiyeti'nin nasıl kurulduğu ve ilk yönetim kurulu üstüneydi. Kurucu üyeler arasında bulunan Feyzi Halıcı anlatırken bazen unuttuğu şeyleri Namık Ayas'a soruyordu. Sonraki yıllarda da Konya Turizm Derneği binasında Namık Ayas'la bir araya gelme ve daha çok yazarlık ile gazetecilik anılarını dinleme şansım oldu.
Uzun yaşadı ve aramızdan ayrıldığında 92 yaşındaydı. Bu kadar uzun süre yaşayan bir adam gençliğinde nasıldı diye hep düşünmüşümdür. Namık Ayas çok yönlü birisiydi. Devlete ve halka yaptığı hizmetleri de çok yönlü olmuştur. Öğretmenliğin yanı sıra uzun süre gazetecilik, yazarlık, genel yayın müdürlüğü yapmıştır. Çocuk Esirgeme Kurumu, Türk Hava Kurumu, Verem Savaş Derneği içerisinde halka aktif hizmetler vermiştir. Konya Gazeteciler Cemiyeti kurucusu ve ilk başkanıdır, bir ara Konya Halkevi'nde başkanlık yapmıştır. Ayrıca o zamanki adı Millet Mektepleri olan akşam okullarında öğretmenlik yapmıştır.
Aziz merhumun uzun yaşamını, bu sınırlı köşe içinde kısaca bile özetlemek zor. 1909 yılında Konya'da doğdu. 1927'de İstanbul Öğretmen Okulu'nu bitirerek ataması yapılıp öğretmen oldu. O zamanın çok ünlü yayınları olan Babalık, Resimli Zaman gazetelerinde, Servet-i Fünun ve Ülkü dergilerinde yazılar yazmıştır. Daha sonraları Ekekon ve Selçuk gazetelerinde yazılar yazarken İstanbul gazetelerinden Tanin, Vatan, Son havadis gazetelerinin Konya muhabirliğini de yapmıştır. 1949 yılında yayına başlayan yeni Konya gazetesinde başyazar, köşe yazarı ve genel yayın müdürü olarak bulunmuştur. 1958'de öğretmenlikten emekliliğini isteyip tamamen gazeteciliğe dönmüştür. 1960'da öğretmenliğe yeniden dönmüş ve İstanbul'a atanmıştır. 1974'de yaş haddi dolayısıyla öğretmenlikten emekli olup İstanbul'a yerleşmiştir.
18 Ağustos 2001 günü İstanbul'da hayata gözlerini kapayan Namık Ayas'ın cenazesi çok sevdiği Konya'ya getirilmiş ve Üçler Mezarlığı içine defnedilmiştir.
Benim gibi pek çok kimse için vazgeçilmez yol gösterici olan Namık Ayas, Mevlana soyundan gelmektedir. Belki bu yüzden olsa gerek; Mevlana anma törenlerini Konya Halkevi bünyesinde ilk başlatan kişidir. Namık Ayas uzun bir ömür yaşadı ama bu uzun ömrünü hiç boşa harcamadı. Öğrencileri ve Konya halkı Namık Ayas hocaya çok şeyler borçlu.