7 Nisan 2008 yılında aramızdan ayrılan Konyalı yazar ve ressam, hukuk doktoru Mehdi Halıcı’nın aramızdan ayrılışının 6. Yılı.
Mehdi Halıcı,1927 yılında Mevlana Müzesi yanındaki Celal Sokağı’nda doğdu. Konya’da tamamladığı lise öğreniminden sonra İstanbul Hukuk Fakültesi’nden diploma aldı. 1958 yılında Fransa’da doktora tezini vererek Hukuk Doktoru oldu. Fransa’nın Cezayir’i işgali sırasında Cezayir’e silah götüren trenin önüne yatarak işgali protesto edince dünya kamuoyunun dikkatlerini çekti. Norveç’te kooperatifçilik üzerine incelemelerde bulundu. Norveç’te kaldığı yıllarda geçimini resim yaparak sağladı.
Bir süre Konya’da avukatlık yaparken, sadece “adaletin yerini bulması için” Birçok karışık davanın savunmasını yaparak, birçok zanlıyı cezadan kurtardı.
1960’da Etnik Kürt Milliyetçiliği ile ihtilal hazırlığı yapmak suçuyla yargılanıp, birkaç ay cezaevinde yattı. Çıkarılan af kanunu ile serbest bırakıldı. 1962 ve 68 yıllarında iki ayrı partinin il başkanlığını yaptı.
Muammer Yüzbaşı ile birlikte Babalık dergisini yayımladılar.
1 Nisan 1952 gününde Lütfi Hodoğlu ile birlikte, ömrü beş ay süren “Bizim Şehir “ gazetesini kurdular.1961- 64 arasında Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı’na seçildi. Uzun yıllar TDK. İçinde bulundu. 1987 yılında Mehmet Köse ile birlikte Görüş gazetesini çıkardılar. Antik Çağ Anadolu Tarihi üzerine çalışmalar yaptı.
Tarzı olan bir öykü yazarı olmanın yanı sıra çok yönlü bir araştırmacıdır da. Yaptığı tarih araştırmaları ile Kürt tarihi yazdı. Bazı kitaplarında Cemşid Bender ismini kullandı. Bilimsel olarak folklor araştırmaları yaptı.
Başta yerel gazeteler olmak üzere, Cumhuriyet gazetesine de öykü ve makaleler yazdı. Öykülerinin çoğu Norveç, Danimarka ve Yugoslavya gazete ve dergilerinde yayımlandı. Türkiye dergilerinde edebiyat, folklor, sanat yazıları ve öyküler yazdı. Cumhuriyet, Gündem, Evrensel Kültür gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.
1958 yılından bu yana Çatalhöyük üzerine inceleme ve araştırma yazıları yazdı. Çatalhöyük’ü Mellart keşfetti, Mehdi Halıcı da “Yaşayan Çatalhöyük” gerçeği içinde Çatalhöyük’ün dünyaca tanınmasını sağladı. 28 kitap yazmış, 22 kitabı yayımlanmıştır.
1980 sonrasında İzmir’e yerleşti. 7 Nisan 2008 tarihinde İzmir’de öldü. Mezarı İzmir’dedir.