LORAS DAĞI’DA YENİ ÇALIŞMALAR

Mehmet Gündoğdu

Loras Dağı’nın yeniden ağaçlandırıldığını duyunca sevindim. Dikilen fidanların boy vermeye başladığı şehir içinden bile belli oluyor. Konya’nın doğal iklim dengesini koruyup sürdürebilecek ve havasını değiştirebilecek bu çalışmalar çok hayırlıdır. En iyi yağmur duasının ağaç dikmek, yeşillendirmek olduğu hiç unutulmamalıdır.

Dağcılık yaptığım yıllarda Loras’a kaç kez tırmandım sayısını unuttum. Her yıl dört mevsimde en az dört kez Loras’a tırmanırdık. Loras, yeni başlayan dağcılar için üçüncü etap eğitim yerlerindendir.

Dağın zirvesine daha önce dikilmiş çam fidanları altında oturulup serinlenebilecek halde büyüdüler. Kışın ısınmak ya da her mevsimde zirvede çay demlemek için en iyi yakacağım, ağaçların diplerine düşmüş çam kozalaklarıdır. Çünkü zirvede yakacak bir şey bulmak oldukça zordur. Çünkü zirvede başka bitkiler ve çalılıklar yoktur. Dağın etek ve yamaçlarında bitki bakımından maki türü çalılıklarla, bodur ağaçlar varsa da zeminin taşlık ve kayalık olması dolayısıyla büyük ağaçlar yoktu. Şimdi buralar fidanlarla donatılmış ve yeşilleşmiş durumda.

Loras’taki yoğun ağaçlandırmanın ikinci bir önemi de var. Meram Dere’den Çayırbağı’na kadar olan bölümün su havzası bakımından zengin olması. Onun için bu su havzasının doğallığının ve sürekliliğinin sağlanması ağaçlarla mümkündür. Aksi halde Konya bugün de yarında susuzlukla baş başa kalabilir. Çünkü Konya’nın önemli ve kaliteli suları bu bölgeden çıkmaktadır. Dahası da var: Bu bölgelerde kimyasal atık falan olmadığı ve aksine zengin mineraller sulara karıştığı için bu bölgeden çıkan sular son derece sağlıklı olup son derece kalitelidir.

Büyükşehir belediyesi ve KOSKİ işbirliğiyle yapılan bu ağaçlandırma çalışmalarından sonra Loras Dağı zirvesinde yapılacak önemli bir iş daha var. Zirvede Bulunan manastır ve sarnıç kalıntısının acilen onarılması, restore edilmesi ve aslını bozmadan dağcılar için bir dağ evi şekline getirilmesi. Bu da çok hayırlı bir iş olur. Neden aman- zaman her mevsimde yurtiçinden ve dışarıdan günübirlik dağcı gurupları gelir. Biz o gurupları genelde ya Takkeli Dağ’a ya da Loras’a çıkarırız. Bu yüzden bu manastır kalıntıları restore edilip bir dağ evine dönüştürülürse burada dinlenmek, kışın sığınmak açısından bulunmaz bir yer olur. Ayrıca turistler için de ilgi çekici bir yer haline getirilebilir. Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ bu kayalık dağda ağaçlandırma yapabiliyorsa bu işleri de rahatlıkla yapabilirler kanısındayım. Gelişen teknolojiden bizim belediyeler fazlasıyla yararlanıyorlar. Bu teknoloji bir kez de Loras dağı zirvesindeki manastır kalıntısını ve su sarnıcını restore etmede kullanılabilir.

Loras Dağı’ndaki ağaçlandırma işleri zaten biz dağcıların ve çevrecilerin büyük hayallerinden biriydi. İyi oldu, arkası gelsin, kel dağlarımız yeşile bürünüp Konya’nın ekolojisini dengelesin, çiftçilerimize bol yağmurla bereket getirsin.