KONYA’DA TARIMSAL EKONOMİ

Mehmet Gündoğdu

Türkiye’deki buğday üretiminde söz sahibi illerin başında Konya gelmektedir. Konya ve Adana Türkiye’nin hububat ambarıdır. Özellikle buğday gitgide daha bir önem kazanmaktadır. Küresel ısınmaya bağlı kuraklıktan dolayı verim kaybı her geçen gün artmaktadır.

Hükümetin yanlış politikası yüzünden geçen yıl buğday ve arpa üreticileri zor durumlarda kaldılar. Bu yıl ise aynı yanlış politikanın uygulanacağı düşüncesiyle tarlaların çoğu ekilmemiş, nadasa bırakılmıştır. Bu yıl mısır para etmedi. Ayçiçeği emeğini kurtarmadı. Oysa üreticiler buğdaydan umduklarını bulamayınca mısır ve ayçiçeği ekiminden medet ummaktaydılar. Kurban bayramında da pek çok canlı mal vatandaşın elinde kaldı.

Mazota, elektriğe, gübreye ve tarım ilaçlarına her gün zam üstüne zam yapılırken buğdayın en azından masrafını kurtarabilmesi mucizedir. Ayrıca TMO geçen yıl yeterli buğday ve arpa almadığından hem üretici zor durumda Üretici, devletin geçmiş yıllardaki uygulamalarından dolayı istenilen ürün verimine ulaşamadığı gibi bir kazançta elde edememiştir. Küresel sorunlardan dolayı önemi gittikçe artan buğday ekilmesinin hükümet tarafından teşvik edilmesi gerekir. Aksi halde dışarıdan aldığımız buğdaylarla Türk üreticisi mağdur edilir. Mağdur da edilmektedir.

Desteklemeler ve teşviklerle öncelikle bir milyon hektarın yeniden buğday üretimine döndürülmesi gerekiyor. Çiftçi her yıl yaşadığı sorunlar yüzünden tarladan uzaklaştı, üretim yapamaz hale geldi. Çiftçi bu yıl da tahıl üretimi ve hayvancılıkta umduğunu bulamadı.

TMO hem kotalı ürün alıyor hem üreticiye piyasanın altında birim fiyat veriyor. Üretici ürününü tüccara götürüyor, Çoğu zaman tüccara emanet bırakıp fiyatlar arttığında parasını alıyor. Tüccar devletin bu olumsuz uygulamalarından yararlanmaya bakıyor. Arada olan üreticiye oluyor. Devletin asıl görevi bu olumsuzlukların önüne geçebilecek programları geliştirip uygulamaktır. Devlet her kesimin devleti olduğuna göre üretici vatandaşlarını düşünmek zorundadır.

Evet, hükümet tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşları düşünmek zorundadır. Tarımsal ürünlere kota koymak, dışarıdan tarımsal ürün getirtmek üreticinin canını burnuna getirmekten başka bir işe yaramaz. Özellikle hububat ambarı Konya’da buğday bu acı durumlara düşürüldü.

YAZARLA İLETİŞİM. GSM. 05053214840