Dün, eğitimci- yazar ve araştırmacı Kazım Köroğlu’nun aramızdan ayrılışının birinci yıldönümüydü. İstedim ki eğitim ve kültür dünyamıza teknik, tarihi ve kültürel yapıtlar kazandıran, okul yaptıran, binlerce öğrenci yetiştiren Kazım Köroğlu unutulmasın. Bu vesile ile gençlerimize de Kazım Köroğlu hocayı bir köşe yazısı sınırları içinde de olsa tanıtmış olalım.
Kazım Köroğlu 1922 Konya doğumludur. Sülalesi Ladik’de Köroğulları ile bilinen bir sülaledendir. Uzun yıllar matematik ve fizik öğretmenliği yapmış, Yeni Konya gazetesinde binlerce yazılar yazmış ve aramızdan ayrılıncaya kadar da kalemini bırakmamıştır.
Emekli olup evinde otururken bile takım elbise ve boyun bağını eksik etmeyip her zaman şık giyinen Kazım Köroğlu, bütün gününü yemeyi içmeyi bile unutacak şekilde araştırma yapmaya, yazı yazmaya adamış bir eğitimcidir. Çalışma yoğunluğundan dolayı çoğu zaman yemek bile yemez vitamin haplarıyla falan gününü geçirmeye çalışırdı.
Daha önceleri geriden tanıdığım Kazım Köroğlu’nu; 1990’lı yılların başında rahmetli Sefa Odabaşı’nın aracılığıyla daha yakından tanımıştım. Bazı tarihi ve kültürel yazılarını da hazırladığım Kırkambar sayfalarında yayımlamıştım. Hatta küçücük bir baskı makinesi yapıp kendi kartvizitlerini bastığını bile öğrenmiştim. Meraklıydı, üreticiydi. Öğrencisi Hasan Yüğrük ile bir baskı makinesi yapmaya karar vermişler ama bazı parçaları bulamadıkları için vazgeçmişler. Türkiye’de ilk çamaşır makinesinin planlarını da Kazım Köroğlu’nun çizdiğini de duydum.
Konya Lisesi olarak bilinen Bugünkü meram Anadolu Lisesi’nde yıllarca öğretmenlik yapmış ve öğrencileri arasında silinmez anı izleri bırakmıştır. 212 kitabını Selçuk Üniversitesi’ne bağışlamış, dönemin rektörü Halil Cin tarafından kendisine plaket verilmiştir.
Yazmış olduğu ders kitaplarından başka Konya Lisesi tarihi, Konya ve Anadolu medreseleri, Türk Dili ve Edebiyatı isimli kitapları her zaman dilimi içinde ve yarına kalıcı, başvuru kitaplarıdır. Ayrıca 1950- 1995 yılları arasında gazetelerde yazdığı yazıları da kitaplaşmıştır.
Sağlığında kendisinin ve eşinin mezarını yaptırıp hazır eden Kazım Köroğlu 2 Mart 1993 günü Musalla Mezarlığı’na defnedilmiştir.
Bir dileğim var; bilmem olur, bilmem olmaz. Akademisyenlerin Kazım Köroğlu üzerinde çok yönlü çalışmalar yapıp tezler hazırlamaları, kültürel ortamlarda yaşamının ayrıntılı şekilde incelenmesi, çalışma psikolojisinin saptanması.
Anıları, vermiş olduğu hizmetleri ve yapıtları önünde saygıyla eğilmeyi borç bilerek Allah’tan rahmetler diliyorum.