Halka dağ dediğimiz Konya düzlüğünde neyin ne zaman olacağı hiç belli olmaz. Eski adamlar deneyimlerine dayanarak böyle söylerler. Hiç beklemediğimiz zamanlarda hiç beklemediğimiz bir şeylerin oluvermesi rastlantı değil. Bana göre; olumlu her şey Halka dağ düzlüğünün bereketinden ortaya çıkmaktadır.
En az 25 yıllık sevgili dostum Ahmet Aka’nın İnce Düşler isimli şiir kitabını okuyunca bunları düşündüm. Ahmet Aka, şairin- yazarın- gazetecinin bol olduğu bir dönemde kendisini yerel basın yayın dünyasına kabul ettirmiş; son derece verimli, son derece çalışkan ve son derece efendi bir Halka dağ çocuğudur. Şairliğinin yanı sıra gazetecidir, yazardır; şimdilerde basımcılık da yapmaktadır. Haftalık Anadolu Günlük gazetesi ve Eylül adlı üç aylık dergiyi de yayımlamakta.
1990’lı yılların başında Ahmet Aka Merhaba’da, ben Yeni Meram’da kültür- sanat sayfaları hazırlıyorduk. Tanışmamız da o yıllarda olmuştur. Daha sonraları ben çeşitli gazetelerde Kırkambar sayfaları hazırlarken daha çok araştırma yazılarına ve akademisyen yazarlara yer vermeye başlayınca; genç yazar ve şairlere yeterince yer veremedim. Böyle gençlerden bazılarını Ahmet Aka’ya yönlendirirdim. Bu yüzden Ahmet Aka’nın gençlerde emeği çoktur. Bu gün yazmayı sürdüren o gençler hâlâ varsa çoğu bizim tezgâhtan geçmiştir.
***
İnce Düşler, içinde düzyazıların da olmasına karşın; bütünüyle bir şiir kitabıdır. Ahmet Aka, son yıllarda çok ilgi görmeye başlayan düzyazıyla şiir yazma becerisini gösterebilmiş. Baştan sona sevgi, özlem ve Konya tüten şiirleri okumadan önce; Ahmet Aka’nın bu kadar başarılı olacağını sanmıyordum. Ortalama şiirler beklerken çok güzel şiirlerle karşılaştım. Uzun yılların hayhuyu içinde şiir yazmaz oldum, çok zamandır Ahmet Aka’nın şiirlerini de izleyemiyordum. Şaşkınlığımın nedeni bu olsa gerek.
İnce Düşler kitabı içindeki şiirler, okuyanları elinden tutup bir yerlerden bir yerlere götürüyor. Bu şiirler; bütün Konyalıların duygularını, hüzünlerini, özlemlerini, sevinçlerini ayna gibi yansıtmış. Bu yüzden, İnce Düşler şiirlerini okuyan herkes kendince bir şeyler bulabiliyor.
***
“İNCE DÜŞLER- Tuz dedik, su dedik, değirmen dedik… Sonra bir çizgi olduk maviler arasına. Beyaza çaldı saçımız, alnımız yosunlu taşlara… Çekildik kendimizce; ince düşler eğirdik. Şiir olduk Şemi’nin dudağında, Solakyan albümünde bir çarşı fotoğrafı, Kayalı park’ta gedâvet… Soluğumuz güvercinlerin kanatlarına karıştı, biz olduk. Tuza kandık yaz günlerinde; rengini çaldı gözlerimizin, çocuk aklımızı aldı, kırdı oyuncaklarımızı, umutlarımızı… Korkudan kesildik ve yoksulluktan… Kavrukluğumuz hüzne bakan bir ayna; kırılganlığımız kahrımızdan olmalı. “Alın terinin de pas tuttuğu yerler var usta.” Yaramız, bir avuç tuz ile kurumalı.”
Bu okuduklarınız İnce Düşlerin ilk şiirsel düzyazısı. Gerisini okumak ya da okumamak size kalıyor. Ben okuyun derim.
Ahmet Aka’nın öteki kitapları: Sevinç Gözyaşları, Bir Gönül Fethetmek, Devrim Şarkıları, Sevgi Rüzgârı’dır.
Telefonla kitap istemek için 0332 342 52 82