MUTFAK!

Mehmet GÜNDOĞDU

Son yıllarda özellikle de dekorasyon ve iç mimarininhayatlarımızda önem kazanması ve yeni
konut dalgasında doğan evlerinde bu çizgide inşa edilmesiyle ilk olarakmutfaklarda gelenekselcilik yıkıldı ve yerine gerçekten de bir yaşam vesosyalleşme alanı olarak tasarlanan geniş, çok sayıda depolama alanına sahip,insan ergonomisine uyumlu, çevre ve doğa dostu, oturma dinlenme alanlarınasahip, yepyeni bir mutfak nesli aldı.

 

Artık mutfakların sadece yemek yapmak için değil, evin içindevar olan yaşam konseptini kapsayan alanlar olarak tasarlandığını görüyoruz.

 

Yeni mutfak stillerinde hislerden yola çıkarak tasarlanan,kullanım alanları geniş, yalınlık ve işlevsel özelliklerin öne çıktığı modellerher geçen gün önem kazanıyor. Kişilerin alışkanlıkları, içgüdüleri vedavranışları doğrudan tasarımlara yansıyor.

 

Mutfak kapaklarında kullanılan inginit teknolojisisayesinde, ince ve keskin formlar kusursuz biçimde bir araya getirilerek farkyaratan görünümler sağlanılmaktadır. Doğal dokuların sıcaklığı malzemenin üstünözelliği ile birleşince sıcacık mutfaklar oluşmaktadır.

 

Modern mutfak tasarımları mutfağın hem ergonomik hem deelegan ola+bileceğini kanıtlamıştır.

 

Artık ıslak zemin kaplamaları yani fayanslar, granitlersadece zemin ve tezgâh arası uygulama ile kısıtlı kalıp mutfak duvarlarındauygulanmamaktadır. Soğuk fayans görüntüsü nihayet mutfaklarda bitmiş, sıcacıkduvar kâğıtları ile mutfakların havası ısıtılmış ve sık sık değiştirilebilirbir ivme kazandırılmıştır.

 

Fonksiyonelliğin yanı sıra görselliği de önemseyen yenijenerasyon mutfaklar her geçen gün sınırlarını aşarak genişlemekte ve katmaişlevler kazanmaktadır.

 

Ankastre’nin dünyamıza girişi ile mutfaklarda hareket alanıgenişlemiş, bayanların en yoğun zaman tükettiği ev alanı daha seri ve sağlıklıbir ortama dönüşmüştür. Bunun yanında mutfak balkonlarında oluşturulan kızartmakabinleri de hanımların yemek yapımında korkulu rüyası olan kızartma ve balığınpişirilme sürecindeki o korkunç koku atmosferini ev atmosferindenayrıştırmıştır.

 

Ve mutfaktaki en büyük dokunuş değineceğimiz son konuolacak; MASA...

 

Evet, mutfak masası hem mutfakların en göz doldurucuaksesuarı olup hem de her sabah, öğle, akşam yemeklerinde ve pazar kahvaltılarındabütün bir aileyi bir arada toplayan unsurdur. Komşu kahveleri, uzun sohbetlerçoğu zaman saatlerce mutfak masası etrafında oluşur. Mutfak masası seçerkendikkat edilmesi gereken en fonksiyonel özellik masanın açılabilir olmasıdır.Tabi bu özellik bir noktada mutfağın genişliği yani metrekaresiyle deilişkilidir. İkinci unsur sandalyelerin rahatlığı ve döşemesidir. Döşemede renkanlamında perdelerin fonları yada dolap kapaklarında çalışılan renk ile birkombinasyon oluşturulması gerekliliği dışında bir de silim kalitesi en üstdüzeyde olan kumaşlar yada döşemelik kaplamalar tercih edilmelidir. Silimkalitesinin yüksekliği mutfaklarda oluşan nem, buhar ve yağ oranının yoğunolmasından kaynaklıdır.

 

Dingin bir mutfağın sırrı sofistike renk ve çizgilerden geçer...

 

Haftaya konumuz; apartman dairelerinde bahçe huzuru nasılsağlanır olacak...