İşletmeye gelen süt; farklı üretim hattında ilerleyince farklı ürüne dönüşür.
Süt ve süt ürünlerindeki çeşitlilik aslında işletmeye gelen sütün değişik ısıl işlemler, farklı mayalar ve farklı üretim teknikleri ile yeni yapılar kazanmasıdır.
İşletmeye gelen süt pastörizasyondan sonra peynir mayası ile mayalanır ise peynir olur elde edilen teleme haşlanır ise kaşar peyniri tarzı peynirler üretilir, haşlanmaz teknelerde süzülür ise beyaz peynir türevi peynirler üretilir. Süt yoğurt kültürü ile mayalanır ise aynı süt bu sefer yoğurt olur. (tabi ki aradaki işlem akışı faklıdır ama işletmeye gelen süt ilerlediği hatta o hatta ait ürün olarak üretim hattını tamamlar). Süt kefir kültürü ile mayalanır ise kefir olur.
Sütü depolamak zor ve maliyetlidir. Bunun için süt; süt tozu kulelerinde kurutularak süt tozu üretilir. Üretilen süt tozu, çiğ süte göre daha az yer kaplar ve depolama maliyeti daha düşük olur. Süt tozu çiğ süte göre çok daha uzun süre muhafaza edilebilir. Üretilen süt tozu yağlı ve yağsız olarak ikiye ayrılır. Süt tozu yağsız olarak üretilecek ise içerisindeki yağ çekilir. Süt tozu kulesine gelen sütten krema ve süt tozu olarak iki ürün oluşur. Bu krema daha sonra tereyağ üretiminde kullanılabilir veya krema olarak katılabileceği birçok üretimde hammadde olarak kullanılabilir.
Tereyağ direk sütten yağın çekilmesi şeklinde üretilir. Yada süt tozu kulesinden elde edilen kremalardan veya az yağlı süt ürünü üretilen ürünlerden çekilen kremaların yoğurularak tereyağ elde edilir. Sanayide genellikle yüzde 65’lik olarak elde edilir. Tereyağ üretiminde 65’lik krema yoğurularak yüzde 80’lik yağ içeriğine sahip tereyağ elde edilir (tuzlu tereyağ yüzde 80, tuzsuz tereyağ yüzde 82 süt yağı içerir). Krema yoğurularak içerisindeki su uzaklaştırılır böylece tereyağ elde edilir. Tereyağ ambalajlarının üzerinde yazan yüzde 80 süt yağlı ibaresinin anlamı budur. Geri kalan yüzde 2 tortu, yüzde 2 tuz ve yüzde 16 su içeriğine sahiptir. Sadeyağ ise yüzde 99 süt yağlıdır.
İşletmeye gelen çiğ süt, kalite kontrol ve pastörizasyondan geçerek üretilecek olan ürün hattına yönlendirilir ve böylece istenilen süt ürünü üretilmiş olur.