30 Ocak 2022 Pazar günü Gıda Mühendisleri Odası Konya şubemizin yönetim kurulu seçimimizi yaptık. Seçim sonucunda benim de içinde bulunduğum yönetim kurulu üyelerimiz; Mehmet Hulusi Ada, İbrahim Koç, Mehmet Çağlak, Memiş Özdemir, Nuran Erdem, Ethem Öztoklu, Fatma gül ve yedek yönetim kurulu üyelerimiz; Haker Akın, Ramazan Çelebi, Sait Bıçakçı, Ali Candan, Mehmet Taşkın, Kadir Demir, Murat Sorkum isimlerinden oluştu. Tüm yönetim üyelerimiz ile beraber mesleğimiz için elimizden geleni yapmak için çalışacağız. Odamız gıda mühendislerinin ve gıda mühendisi adaylarının ortak buluşma noktası ve fikir alış verişinin yapıldığı önemli bir birim. Burada mühendis ve aday mühendis toplantıları yapılmakta, eğitim ve seminerler verilmekte. İş veren ile mühendis arasında bir köprü görevi kurmakta. Odamızda çalışan mühendis meslektaşlarımızın takıldığı bir konuyu odamızdaki o konu hakkında tecrübeli olan arkadaşlarımız ile görüşüp aydınlatmaya çalışıyoruz, mühendis adayı arkadaşlarımızın ise tecrübeli arkadaşlarımız ile tecrübe aktarımını sağlıyoruz.
Gıda mühendisi denildiği zaman; tahılın tarladan hasadından sonra ekmek, pasta veya herhangi bir ürüne işlenip, satış noktasından son tüketiciye ulaşasıya kadar ki takibini yapan; sütün sağıldıktan sonra süt ürününe işlenip, satışının yapılıp son tüketiciye ulaşmasını sağlayan, etin işlenerek et ürünlerine dönüşümünde ve son tüketiciye güven ile ulaşmasını sağlayan; kısacası hammaddenin güven ile işlenip, depolanıp, sevkiyatının yapılıp ve son tüketiciye ulaşmasında takibini yapan ve üretimin içinde olankişidir.
Gıda işletmelerine gıda mühendisi gıda güvenliği için şarttır. Çünkü sorunun çıkmadan kaynağında çözülmesi çok önemlidir. Sorun çıkarabilecek unsurlar, bulaşmalar ve yapılabilecek işlem hataları dikkatli takip ile önlenebilir. Üretimin dikkatli ve düzenli yapılması ve takibi hem ürün güvenliği için çok önemlidir, hem de ürünün israf edilip boşa gitmesinin önlenmesi için çok önemlidir. Tutulan kayıtlar ile hammaddeden son tüketiciye ulaşan ürüne kadar tüm işlem basamakları ve yapılan işlemler rahatlık ile takip edilebilir. Böylece kullanılan hammaddenin özelliklerinden, kullanılan tuzun parti numarasına, yapılan pişirme sıcaklığına kadar birçok parametre kayıt altına alınmış olur. Olası bir hatada sorunun nereden kaynaklandığı geri dönük izleme ile çok kısa sürede ve çok rahat bir şekilde ortaya çıkarılabilir.
Gıda mühendisi üretim kısmında çalıştığı gibi birde üretimin denetimi kısmında görev alır. Böylece kendi çalıştığı gıda işletmesinin denetimini yaparak daha güvenli gıda üretmenin yollarını araştır.
Gıda mühendisleri gıda üretiminin denetimini de yaparak tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşmasını sağlar. Denetimi yapılan, hijyen kuralları içerisinde üretimi yapılan gıdalar tüketim için güvenli gıdalardır.
Gıda işletmelerinde çalışan gıda mühendisi sayısının artmasıyla daha fazla güvenli gıda üretilmiş olurken, denetim kısmında çalışan gıda mühendisi sayısının artmasıyla da denetlemenin güçlenmesi sağlanır. Yetersiz denetimler güvensiz gıdaların artmasına sebep olur. Gıdanın denetimi tüketici sağlığı için şarttır.