Günümüzde gıdanın önemi çok daha iyi anlaşıldı, gıdaya ulaşılma maliyetleri yükseldi fakat gıda israfı azalmadı.
Yaşam için çok önemli olan gıdanın düzgün, düzenli ve yeterli tüketilmesi zorunlu. Hayati faaliyetlerin devam etmesi için tüm canlıların gıda tüketmesi zorunlu. Ama artık gıda israfı yapmamamız da büyük bir zorunluluk oldu. Birçok araştırmada tüketmeden atılan, israf edilen gıda ürünleri ile korkutucu büyüklükte rakamlar açıklanıyor ve bu ürünler tüketilmeden boşa gidiyor.
Üretilen gıda ürününün; tarlada üretiminden, işletmelerde ürüne dönüştürülmesine, tüketiciye sunuluncaya kadar birçok emek ve ambalaj malzemesi harcanıyor ve ne yazık ki israf edilen gıdayla birlikte bu emek ve ambalaj malzemeleri de israf ediliyor.
İlk olarak kendi evimizde israfın önüne geçmeyle işe başlayabiliriz. Evimizde tüketebileceğimiz kadar ürün alıp bunu tüketmeliyiz.
Marketlerde, restoran ve otellerde ihtiyacımız olanı almalı, daha fazlasını almamalıyız. Bu konuya önem vermeliyiz. Çünkü israf sadece gıda maddesiyle kalmıyor. O ürünün üretimindeki emek ve ambalaj malzemesi de israf oluyor. Ambalaj malzemelerinin birçoğu gıdanın mikrobiyal güvenliği tehlikeye sokabileceği için tekrar kullanılamıyor. Tekar kullanılamadığı için de büyük miktarda ambalaj atığı ortaya çıkıyor. Ambalaj atığının ortaya çıkmaması ve ambalaj geri dönüşüm maliyetinin de azaltılması için tüketim miktarından fazla ürün alınmaması gerekir. (Ambalaj malzemelerinin büyük bir kısmı geri dönüştürülebilir fakat ürün israf edilip ambalajının da tekrar geri dönüştürülmesi büyük bir maliyettir.)
Gıdanın, emeğin ve ambalaj malzemelerinin israf edilmemesi için tüketebileceğimiz kadar ürün alıp tüketmeliyiz. İlk kendimizden başlayarak bilinçli bir şekilde israf ile mücadele edip israfın önüne geçilmeli. İsraf konusunda eğitime önem verilmeli.