Yenilenen etiket yönetmelikleriyle artık almış olduğumuz gıdaların 100 gramındaki enerji ve besin değerlerini ambalaj üzerinden görebiliyoruz. Tüketimimize ve diyetimize dikkat ederken bu enerji değerlerini de incelememiz faydamıza olacaktır.
İnsanların cinsiyetine, yaşına, yaşam tarzına, çalışma koşulları ve birçok etkene göre enerji ihtiyacı değişir. Herkesin ihtiyaç duyduğu enerji miktarı eşit olmadığı için herkes aynı miktarda gıda tüketmemeli. Tüketimimize ihtiyacımız olan enerji miktarı yön vermelidir. Aynı ortamda aynı işi yapan iki kişinin bile tükettikleri gıda miktarı aynı olsa; birinin diğerine göre vücut yapısı, yaşı ve cinsiyeti gibi sebeplerden dolayı enerji ve besin miktarı ihtiyaç farklılığı ortaya çıkacaktır.
İhtiyaçlarımız doğrultusunda almış olduğumuz gıda maddesinin enerji değerini, yağ, şeker, karbonhidrat, protein, tuz gibi bileşenlerinin miktarını bu tabloyu inceleyerek bilgi sahibi oluruz ve bu bilgiler doğrultusunda diyetimize yön verebiliriz. Daha önce tükettiğimiz miktarlar ile şimdi tükettiğimiz miktarları rakamsal olarak değerlendirmesini yaklaşık olarak yapabiliriz. Elde edeceğimiz yaklaşık rakamlara göre kendi diyetimimize ve beslenmemize yön verebiliriz. Birde yapmamız gereken ben bu gıdaların besin değerini hesapladım sadece bunlar ile beslenirim şeklinde değil de çeşitli gıdalar ile beslenmeliyiz. Her gıdanın her porsiyonun/ambalajın yaklaşık enerji değeri bellidir bunları kendi aralarında değiştirerek fakat yaklaşık toplamda aynı enerji miktarı civarında olacak beslenme programları hazırlayabiliriz. Bütün bunları yaparken uzman bir doktordan veya diyetisyenden yardım alıp onun tavsiyeleri doğrultusunda plan yapmalıyız. Uzman ile gerekli enerji miktarımızı ve tüketebileceğimiz gıdaları belirledikten sonra bu enerji tablolarını kullanmalıyız.
Kişinin kendi kafasına göre beslenme ve diyet programı hazırlaması tehlikeli olabilir. Bunun yerine uzman birisinden destek almalı daha sonra bu enerji tablolarına dikkat ederek beslenmesine yön vermelidir.