08 Aralık itibariyle çiğ süt fiyatı artırıldı

Mehmet Çağlak

08 Aralık 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt fiyatı 4,70 Tl/litre olarak belirlendi. Süt fiyatında yaklaşık % 47 lik bir artış oldu. Bu fiyat artışının ürünlerin fiyatına yansımaması kaçınılmaz. Hammaddenin fiyat artışından kaynaklı süt ürünlerin fiyatı artacak.

Yeni fiyat artışı tüketiciyi küçük gramajlı ambalajlara yönlendirirken üretici de artık küçük gramajlı ürünler üretecek. Tüketicilerin almış oldukları ürünlerin gramaj bilgilerine dikkat etmesi gerekir. Fiyat araştırması yapan tüketici artık gramaj ve fiyatı birlikte karşılaştırmalı ve buna göre karar vermelidir.

Tüketici süt ürünü alırken en önemli kriterlerden birisi de gerçekten almak istediği ürünü mü alıyor buna dikkat etmeli. Örneğin tereyağ almak isteyen bir tüketici % X tereyağlı ürünü gerçek tereyağına göre çok daha ucuza alabilir. Çünkü tereyağı sadece süt yağından elde edilir ve bu yüzden maliyeti yüksektir. Fakat % X tereyağlı ürünlerin tamamı süt yağı olmadığı için maliyeti tereyağına göre daha düşüktür. Bu yüzden bu tür ürünlerin marketlerdeki satış fiyatları da daha düşüktür. Tüketici market alışverişinde ürünün etiket bilgilerini ve içeriğini iyi incelemeli. Ürünler arasındaki fiyat farkını detaylı olarak incelemeli. Artık tüketicilerin bilinçli alış veriş yapması zorunluluk oldu.

Tüketicinin bilinçli olması kayıtlı, düzenli işletmelerin faydasınadır. Tüketici, Tarım Orman Müdürlüklerine kayıtlı olan işletmelerin ürünlerini seçerek bilinçli olarak alışverişini yapmalı. Kayıtlı ve onaylı üreticilerin ürünleri, bu müdürlükte görevli gıda mühendislerince düzenli olarak denetlenmektedir. Denetlenen onaylı işletmeler halkın sağlığı için gerekli önlemleri alarak üretim yapan işletmelerdir.

Süt ürünlerinde ürünün yağ oranı da fiyatta değişikliğe sebep olur. Tam yağlı, yarım yağlı ve az yağlı ürünlerin fiyatları aynı olmaz. Süt ürünlerinde almış olduğumuz peynir ve yoğurt gibi ürünlerin yağ oranlarına da dikkat etmemiz gerekir. Tam yağlı ürünler diğerlerine göre daha pahalı olur.

Tüketiciler marketten şu ürünleri alıp çıtım şeklinde değil. Almış oldukları ürünün içeriğini, etiketini, hatta bileşenini inceleyerek alış veriş yapmalı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.