Postpatrum depresyon yani bilinen adıyla doğum sonrası depresyon, doğum yapan kadınlarda meydana gelebilecek olan ruhsal, bedensel ve davranışsal değişimlere verilen isimdir. Doğum yapan her kadında yaşamsal ve bireysel olarak muhakkak değişimler meydana gelmekte fakat bu değişimler kişinin hayatına zarar verici bir boyutta olduğunda sorunlar başlamakta…
Doğum yapmak hem sosyal hem psikolojik hemde fizyolojik değişimlere sebebiyet vermekte bu kısım tüm doğum yapan kadınlarda görülebilir ve normal karşılanır fakat patolojik olan kısmı normalin üzerinde yaşanan değişimleri kapsar. Doğumdan sonra uyku problemleri yaşanması, iştahta belirgin bir artış ya da azalma, hormonal denge değiştiği için ani ruhsal iniş çıkışlar, bebek bakımı sürecinde ya da gündelik yaşamda yorgunluk ve halsizlik hissetmek, cinsel istekte belirgin bir düşüş süreç içerisinde normal karşılanabilir…
Normal karşılanabilecek bir diğer kısmı ise lohusalık, annelik, ve bebek hüznü olarak adlandırılan doğumdan önce ya da sonra başlayabilecek olan durumdur. Burada anne kendisini bebek konusunda yetersiz, isteksiz, halsiz, kaygılı ya da genel adıyla hüzünlü hissedebilir. Bu durum tüm annelerde veya anne adaylarında olmamakla birlikte, yaşanmasını olağan karşılayabileceğimiz bir durumdur. Takriben bir hafta sürebilir. Bebek ve anne arasında kurulan bağ sonucunda ise hafifler,azalır. Bir alışma süreci olduğu için hafif düzeyde yine uykusuzluk, üzüntü, iştah değişimi, halsizlik, ağlamak, duygu değişimleri, cinsel ve yaşamsal enerjide isteksizlik görmek mümkündür.
Normal karşılanmayan durum ise; annelik hüznünün ve bebek ile bağ kuramama durumunun uzun sürmesidir. Bu durum doğum sonrası depresyonun tek başına yeterli olmasada başlangıç nedenlerinden olabilir. Annelik hüznü ve doğum sonrası depresyon arasında belirgin farklar vardır örneğin; doğum sonrası depresyon annelik hüznüne daha uzun sürer hatta onarılmaz ise kronik depresyona sebep olabilir, depresyonda anne bebeğin bakımını yerine getirmek istemez, doğum sonrası depresyonu yaşayan anne gündelik hayatta da işlevsel kayıplar yaşar, bebekle bağ kurmak depresyon yaşayan annede çok daha zordur ve bağlanma sorunlarına neden olabilir.
Doğum sonrası depresyonda genellikle sürece iki haftayı aşkın olarak şu belirtiler eşlik eder: Depresif ruh hali, işlev kayıpları, yaşamdan zevk alamama, üzüntü, öfke, ani ruhsal değişimler, uyku ve iştah sorunları, suçluluk, umutsuzluk, özdeğer kaybı, panik atak, intihar ya da zarar verme düşüncesi (kendine ya da bebeğe olabilir), bebeği benimseyememe (bebekle bağ kuramama, bir başkasının gibi düşünme, bebeğe olumsuz duygular besleme), yoğun kaygı problemleri…
Doğumdan önceki süreçte yoğun kaygı, üzüntü, isteksizlik gibi sorunlar yaşıyorsanız süreci daha doğru yönetmek ve doğum sonrası depresyon yaşama olasılığınızı düşürmek için bir uzmandan destek alabilirsiniz. Annelik birçok insan için olumlu duygular ve hisler oluştururken beraberinde de sorumluluk getiren bir süreçtir. Kendinize olan saygınız ve değer algılarınız süreçte zorlansanızda sizin en büyük yardımcınız olacaktır.
SEVGİLERİMLE…