Mesleklerimizi nasıl seçmeliyiz? Doğru tercih nasıl yapılır?

Kibar Özcan

Meslek tercihi yaşamlarımızda bir yörünge görevi görmektedir. Günümüzde salt tercih edilen meslek üzerinde ilerlemek zorunlu olmasa da kişilerin hayallerine ulaşması noktasında bir basamak görevi görmektedir. Yaşam için bu denli önem arz eden bir konuda tercih yapmak zor bir karar fakat bunu kendiniz için belirli parametreleri baz alarak kolaylaştırabilirsiniz…

Kendinize en uygun mesleki tercihi yapmak için bireysel farkındalığın artması, doğru düşünebilmek ve aklınızda var olan meslekler hakkında bu alandaki kişilerden tavsiye almakla mümkün olmaktadır. Meslek tercihi yaparken kişinin kendisini iyi tanıması, bireysel yetkinliklerinin farkında olması, zayıflıklarını ve güçlü yönlerini iyi analiz edebilmesi ile alakalıdır. Meslek tercihi yapacak kişiler, kararsızlık halinde ise güçlü ve zayıf yönlerini hem fizyolojik hem de psikolojik olarak kestirmekte zorluk yaşıyorsa eğer bir uzman tarafından kişilik testi de yaptırabilir.

Tercih yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise; kişilerin gelecek planlarını doğru değerlendirebilmeleridir. Mutsuz olacağını düşündüğü meslek gruplarına yönelimi sıfırlamak riski de azaltacaktır. Hangi alanda olursanız olun en temel gereksinim mutlu olabileceğiniz, sizi akademik ve pratik anlamda doyuma ulaştırabilecek bir meslek seçmenizdir. Meslekler geleceğinizin tümünü belirlemez fakat vizyonunuzu etkiler bu bilinçle kişilik yapınıza katkı sağlayacak, gelişim süreçlerinizde sizi destekleyecek bir alanda olmanız elzemdir. Meslek tanımlamasının doğru yapılması için uygun bir rehberle ya da birden fazla rehberle çalışabilirsiniz.

Kısaca özetlememiz gerekirse:

1- Kişilik özelliklerimizi zayıf ve güçlü yönlerimizi analiz etmeliyiz, bu noktada bir uzman desteğine başvurup kişilik testi de yaptırabiliriz.

2- Hangi işi en iyi şekilde yapabiliriz, meslekten beklentilerimiz neler, öncelik sıralamasında tercih etmeyi düşündüğünüz meslek nerede konumlanıyor, ekonomik ve sosyal anlamda seçmeyi düşündüğünüz meslek sizlere imkan tanıyor mu? Gibi soruları nesnel bir biçimde cevaplamak önemlidir.

3- Sizin için uygun olacağını düşündüğünüz meslek hakkında o alanda çalışan birden fazla insandan fikir ve görüş almak, mesleklerin pratik kısmında neler yapıldığını görmek, gerçekçi yaklaşmak açısından fayda sağlayacaktır.

4- Mesleklerin size katacağı bilgi, vizyon, statü noktasında bir araştırma yapmak, meslek kolundaki alt başlıkları öğrenmek, kişiliğinize uygun şekilde mesleğin çeşitli kolları hakkında çalışma alanlarını araştırmak ve o minvalde seçim yapmak karar vermenizi kolaylaştıracaktır.

5- Var sayalım ki hedefinizi belirlediniz fakat puanınız, imkanınız şu an için oluşmadı o noktada ise tüm riskleri alıp tekrar denemek, pes etmemek gereklidir. Unutmayın ki yaşamınızda olabilecek en kıymetli basamakların birini çıkıyorsunuz o nedenle çalışmaya ve beklemeye değecektir.

6- Mesleki tercih noktasında sizi doğru yönlendirecek bir eğitimci rehberden destek almakta size mesleki seçim noktasında yardımcı olacaktır.

Tercih etmek, karar vermek yaşamın her alanında ve her konu da karşımıza çıkan bir süreç bu süreci doğru analiz etmek ve doğru karar vermek kendinize yeni kapılar açmak için gereklidir. Karar vermek kolay değil, sancılı bir süreç ama unutulmamalıdır ki en güzel yollar doğru seçimlerden sonra yürünür.

Sevgilerimle…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.