Manipülasyon!

Kibar Özcan

Önem verdiğiniz, aynı ortamda bulunduğunuz, eşiniz, patronunuz, partneriniz, arkadaşınız, aile üyeniz ya da üyelerinizle konuşurken kafanızın karıştığı, kendinizi suçlu hissettiğiniz zamanlar oluyor mu? Kendinizi haklı bulduğunuz ve emin olduğunuz konularda sürekli kendinizi suçlar halde buluyor musunuz? İnsanlarla yaşadığınız diyaloglar sonrası kendinizi ne düşündüğünüzü bilemeyen bir biçimde buluyor musunuz?…

Bu sorulara cevabınız evetse, duygusal manipülasyona maruz kalıyor olabilirsiniz. Karşınızdaki kişi yerine sürekli kendi davranışlarınızı inceliyor olabilirsiniz. Manipülasyon, duygusal anlamda yapılıyorsa eğer anlaması ve kabul etmesi zor olabilir. Sürekli manipülasyonlara maruz kalan tarafta iseniz zihniniz yorgun, algılarınız değişmiş bir halde kendinizi bulabilirsiniz size kötü hissettiren olay ya da duygulardan bile kendinizi suçlayarak çıkıyor olabilirsiniz…

Manipülasyon, psikolojik olarak kişinin karşı tarafın nasıl hissettiğini, düşüncesini ve davranışını yönlendirmeye çalışan kelimeler, ihmaller ve tavırlardan oluşur. Bu durum ise zamanla kişinin kendisine, ilişkisine ve genel olarak yaşama bakış açısını etkiler. Kurulan ilişkilerde manipüle edilmek kişinin benlik saygısını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum, uzun süreler boyunca devam ettiğinde ise; kişi depresyona, kaygı bozuklarına daha yatkın bir hale gelebilmektedir.
Kişi eğer kendi benliğini, kendisine dair olan algısını, akıl sağlığını sorgular hale geldiyse benlik saygısında belirgin düşüşler yaşanmaya başladıysa ve bu durumlar boyunca kendisini tanıyamaz hale geldiyse muhakkak uzman desteği almalıdır.

Manipüle eden insanlar ya kurban ya da zorba rolüyle isteklerini kabul ettirmeyi sağlarlar. Özellikle B grubu Kişilik Bozukluğunda, Narsisistik Kişilik Bozukluğunda, Histrionik Kişilik Bozukluğunda, kaygılı bağlanma yaşayan kişilerde, kontrolcü ve manipülatif aile örgüsünde yetişen bireylerde ve de kaybetme korkusuna yüksek oranda sahip olan kişilerde kullanılan bir yöntemdir.

Manipülasyonun temelde 6 uygulanış şekli vardır, bunlar; Suçlama, sessiz kalma ya da yok sayma, hileye ya da oyuna başvurma, pasif-agresif tavır, aşk-ilgi bombardımanı, kişinin kendisinden şüphe etmesini sağlama, tehditlerde bulunma ya da imalı konuşmalar yapma manipüle eden insanların uygulamasıdır. Eğer ilişki türlerinizden birinde ya da birkaçında bu ve benzeri durumları görüyorsanız, yaşıyorsanız fakat sınırlarınızı korumakta zorluk çekiyorsanız uzman desteği alabilirsiniz.

SEVGİLERİMLE…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.