Asıl adı Kompulsif Biriktirme Hastalığı (Dispozofobi) halk arasında istifçilik olarak da bilinir. Kişinin maddi ya da manevi değere sahip olma ön koşulu gütmeden, eşya, atık, ambalaj maddeleri atamama ya da saklama durumu olarak tanımlanıyor. Bireylerin sosyal yaşantısında önemli ölçüde etki eden istifçilik, aynı zamanda hem kişiye hem de yakın çevresine duygusal, fiziksel ve maddi anlamda zararlar vermektedir.
İstificilik biriktiren ya da değerli bulduğu eşyaları atmayan herkes için geçerli bir kavram değildir. Kişiler için yararlı ya da yararsız tüm eşyaların elde tutulması ve atılmaması için kişide yoğun bir dürtüsel durumun var olması halinde böyle bir teşhis uzmanlar konulabilir.
İSTİFÇİLİK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bu rahatsızlığa sahip kişilerde toplanılan materyallerin atılmaması en belirgin olan durumdur. Toplanılan materyallere dokunulması, atılmaya çalışılması gibi durumlarda kişilerde yoğun öfke patlamaları görülmektedir. Herhangi bir yerde görülen ve birçok insan için çöp olarak değerlendirilen nesneleri alma istekleri ön plandadır. Varolan ya da herhangi bir yerde gördükleri neslerleri içselleştirmek, nesneleri verirken ya da atmak zorunda kalırken korkmak, üzüntü duymak, eşyaların azalacağına dair duyulan yoğun korkular ana belirtilerdendir. Kompulsif biriktirme hastalığında kağıt, tarihi geçmiş gazeteler, plastik eşyalar, poşetler, eski kıyafetler gibi her çeşit neredeyse işe yaramayan şeyin saklandığı görülmektedir.
SEVGİLERİMLE…