Concorde yanılgısı nedir?

Kibar Özcan

Bu yanılgıya Concorde denmesinin nedeni ikinci dünya savaşı sonrasında sesten daha hızlı olan uçakların yapımı kararlaştırılmıştır uçağı üretmekte olan İngiltere ve Fransa’nın yapmış olduğu iş birliği ile üretime başlanır. Concorde adlı bir uçağın başarılı olmayan uçuş denemelerine rağmen, uçağa emek veren bir grup insanın ümidini yitirmeyerek maddi yatırım yapmaya devam etmesi ile meydana gelir. Bu yatırımı yapan kişiler aslında akıllı insanlar ancak geçmişte yaşanılan yanlışları görmezden gelerek yatırımlarını tam manası ile çöpe atmaları sayesinde bilişsel yetenekleri yüksek olan canlıların da saplantılı eğilimlere açık olduğu tespit edilmiştir.

Kaybeden kişi olmamak için farkında olmadan aslında çok kaybeden olma durumudur…

Yaşamda kişiler için önemli olan bir şeye emek verildiğini düşünüp sonrasında, o durum kişiye zarar veriyor olsa bile o durumu bırakamama ya da farkında olmadan bırakmama halidir. Zararı kurtarma mantığı yüzünden daha fazla zarara girme durumu olarak da değerlendirilebilir.

Emekten kastımız sadece duygusal değil maddi, ya da zamansal yatırımlar sonucunda kişilerin bu duruma tutunup gerçekçi hareket edememesidir.

Günümüzde en fazla ilişkilerde karşımıza çıkan bu yanılgı özellikle duygusal emek söz konusu olduğu zaman yarar sağlanmasa da ya da sadece zarar versede o ilişkinin içerisinde bulunma isteğidir. Kişinin böyle davranmasının bir diğer boyutu ise karar verirken gelecek zamandan çok geçmişte yaptığı yatırımları düşünmesidir.

Kişiler böyle durumlar yaşadıklarında karşı tarafın düzelmesini beklerler böylece hem zamansal hem de kişinin kendi sınırlarını ihmal etmesinden kaynaklı ortaya çıkan değersizlik ve yetersizlik duygusuna kapılırlar.

Bu şekilde ilerleyen ilişkilerde toksik ilişki oluşması olasıdır sonucunun bilindiği halde kaybetmeyi göze alamamak ya da daha çok kaybetmeyi düşünmek kişileri de tutar aslında kaybeden olmamak i için daha çok kaybederler bu kişilerin bağlanma ile alakalı problemleri olabilir. Concorde yanılgısı yaşayan kişilerin uzman desteğine başvurması gerekmektedir.

SEVGİLERİMLE…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.