Her anne ve babanın kendince tasarladığı bir çocuk modeli vardır. Fakat çocuk bu beklentilere karşılık vermiyorsa, ailede reddetme tavrı gelişebilir. Bu noktada ailenin tutumunu etkileyen unsur bulunulan toplumun kültürel değerleri de olabilir. Peki bunları yaşamamak için ne yapmak gerekir?
İsteyerek yapılmayan çocuk genelde aileler için yüktür bu yüzden planlı bir gebelik süreci geçirilmelidir. Öncelikle biyolojik olarak gebeliğe hazır olup olmadığına bakılmalı sonrasında ise cinsel ilişki temizliğine önem verilmelidir. Çünkü olası bir enfeksiyonun bebeğe bulaşma riski yüksektir. Sağlıklı beslenilmelidir. Kısaca bedensel ve ruhsal yönden tam bir iyilik hali sağlanmalıdır.
“Buraya kadar tamam, ilerki yaşlarda ne yapacağız?” diyorsanız;
Öncelikle çocuğun aile içerisinde dengeli bir birey olabilmesi için güven duygusu aşılanmalıdır, bu sağlıklı bir bağlanma için de oldukça önemlidir. Anne ve baba çocuk için doğru rol modeller olmalıdır. Doğru rol modeller olunamaz ise çocuk sosyal çevreden kimlik edinmeye çalışacaktır. Ne yazık ki bu seçimler her zaman doğru olamayabiliyor. Eğer edinebilecek bir kimlik bulamıyor ise o zaman da rol karmaşaları ve kimlik bunalımları baş gösteriyor.
Baskıcı bir aile olunmamalıdır fakat belli başlı kurallar konuşmalıdır ve çocuğa bu kurallar hakkında açıklamalar yapılmalıdır. Çocukların işitselden çok görsel zekaları yüksektir. Bu kurallara sizin de uyduğunuzu gördüğü taktirde sosyal öğrenme yolu ile o da bir süre sonra aynı şeyleri yapmaya çalışacaktır. Tüm bu durumların sağlıklı bir süreç içerisinde gerçekleşmesi isteniyor ise öncelikle anne ve babanın ebeveynlik rolünü tam manasıyla üstlenmesi gerekir. Mutlu ve sağlıklı evlilikler, mutlu ve sağlıklı çocuklar demektir.
SEVGİLERİMLE…