Toplumda konuşulmaktan çekinilen konulardan biri olan cinsel isteksizlik konusu kalıp normlarla ilintili olmasına rağmen bir çok farklı sebeple alakalı ortaya çıkabilen cinsel isteksizlik, kişinin en az 6 ay süreyle hiç cinsellik düşünmemesi ya da bu isteğinin olmaması olarak tanımlanabilir. Cinsel ilişkiye girme isteğinde azalma, cinsel açıdan herhangi bir istek duyulmaması, partnerden soğuma cinsel etkinliğin azalması veya hiç olmaması gibi durumların bütünü cinsel isteksizlik kavramı içerisinde incelenebilir.
Cinsel işlev bozukluklarından biri olan cinsel isteksizlik, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir fakat kadınlarda karşımıza daha sık çıkan bir durumdur. Bu sorunun nedeni genellikle; stres, eşin ya da partnerin sadece cinsel ilgisi, toplumsal olarak cinselliğin yanlış lanse edilmesi, yaşamsal durumlardan kaynaklı kadınlık ve dişiliğin ikinci plana itilmesi, kadının cinselliği bir görev olarak görüp zevk alamaması, ağrılı ve acılı cinsel birliktelik, taciz tecavüz geçmişi, sorunlu ilişkilerde salt cinselliğe dayanan deneyimler…
Cinsel isteksizliği temelde 3 ana başlıkta incelenebilir; ilki primer cinsel isteksizlik, ergenlik döneminde başlayan ve cinsel hiçbir aktiveye ilgi duymayan, arzulamayan kişidir.
İkincil dereceden cinsel isteksizlikte ise; öncesinde cinsel bir sorun yaşanmazken daha sonra cinsel isteğin kaybolmasıdır ve travmaya bağlı gelişebilir.
Durumsal cinsel isteksizlik ise; yoğun ve stresli zamanlardan geçerken kişinin cinsel isteğinde değişimler oluşmasıdır.
Kendinizde ya da çevrenizde bu tarz bir durumla karşılaşıldığında muhakkak uzman desteği alınmalıdır.
SEVGİLERİMLE…