Bilinen diğer adıyla manik-depresif bozukluk yani iki uçlu olan bipolar bozukluk kişinin hem neşeli ve enerjik hem de duygusal olarak depresif süreçlerini kapsayan bir hastalıktır. Genel bir nedeni olmamakla birlikte, bipolar bozukluğun; beyindeki kimyasal bozukluklar, genetik ve tetikleyici unsurlarla ortaya çıktığını söylemek mümkün. Beynin kimyasal yapısını kontrol eden nörotransmiterlerden birinde veya birkaçında meydana gelen değişimler süreci tetikleyebildiği gibi genetik bazı durumlarda da ortaya çıkabilir. Tek bir gen bipolar bozukluğa neden olmamakla birlikte süreçte en önemli etkenlerden birisi çevresel faktörlerdir. Kişi eğer yoğun, stresli bir hayat yaşamaktaysa ya da travmatik olaylarla karşılaşırsa bipolar bozukluk tetiklenebilir. Bazen depresyona sebep olan bu tarz travmalar ve yaşam koşulları kişide bipolar bozukluğa da neden olabilir. Depresyon ve bipoları ayıran en önemli unsurlardan biri manik atak ve depresif atakların incelenmesidir kişiler mani döneminde yaptıklarından pişmanlık ya da suçluluk duyduğunda depresif atakları yaşamaya daha meyilli olur. Bu rahatsızlık iki farklı ve aşırı uçta olmakla fark edilebilir.
Mani döneminde genellikle; büyüklenmeci bir tavır, olayların merkezinde kendisini görme, aşırı enerji ve hareket, cinsel istekte artış, yaratıcılık, hızlı düşünme ve konuşma, odaklanmada güçlük yaşama, özgüvende artış, alkol-madde kullanımı, alışveriş yapma isteği, aşırı para harcama, halüsinasyon görme, kumar bağımlılığı, daha az uyku, dezorganize konuşma, huzursuzluk…
Depresyon döneminde genellikle; uzun süre uyuma isteği, kuşku duyma, suçluluk duyguları, halsizlik, umutsuzluk, sanrılar, cinsel istekte azalma, intihar düşünceleri, çevresindeki insanlarla tartışma hali, olaylara odaklanamama, günlük işlerde aksama, öfke, yeme problemleri, sanrılar görme gibi konular ortaya çıkmaktadır.
Yukarıda belirtilen durumları kendinizde veya çevrenizde görüyorsanız muhakkak uzman desteği alınmalıdır. Tanı koymak yalnızca uzmanların yapabileceği bir opsiyondur. Bipolar bozukluk, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. İlaç tedavisi ve psikoterapi ile olumlu sonuçlar elde edilmektedir.
SEVGİLERİMLE…