Doğga (Toyga) Çorbası

Havvanurla Helal Sofram

Merhabalar sevgili okurlar, Ramazan ayının bereketi üzerinize olsun. Yine çorba tarifiyle devam ediyoruz. Anadolu’nun hemen hemen her yöresinde yapılan bu çorbamız doğga veya toyga çorbası diye adlandırılıyor. Yayla çorbasına da benziyor sadece pirinç yerine iri bulgur yani dövme bulgur ekleniyor. Şimdiye kadar hiç denemediyseniz bence bu tarifi deneyin eminim çok beğeneceksiniz.

Malzemeler

Yarım su bardağı yarma (dövme)
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 su bardağı haşlanmış nohut (ben haşlayıp
dondurucuya kaldırmıştım, oradan
kullandım)
5 su bardağı su
Tuz
Üzeri için
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı 

Süzme yoğurt, un ve yumurta tencereye alınır üzerine bir su bardağı kadar su dökülerek çırpılır. Sonra kalan 4 bardak su da tencereye eklenerek ocağa alınır. Yarma da eklenerek kaynayana kadar sürekli karıştırılır. Kaynadıktan sonra yarmalar pişene kadar arada karıştırılıp hem çorbanın kıvamı kontrol edilir hem de yarmaların tencerenin tabanına yapışmaması sağlanır.10-15 dk kadar sonra nohut ilave edilerek yarmalar pişene kadar kısık ateşte pişirilir. Çorba piştikten sonra küçük bir tavada tereyağı eritilir, nane eklenerek karıştırılır. Hazırlanan yağ çorbaya eklenerek karıştırılır. Çorbanın kıvamı koyu ise her aşama da su ilavesi yapabilirsiniz. Hepinize şimdiden afiyet olsun. Hayırlı Ramazanlar, hayırlı iftarlar.