Pandemi Sonrasında Çalışma Hayatında Dikkat Çeken Değişiklikler-1

Gürcan Yandımoğlu

Anadolu’da Bugün Gazetesi’nin çok değerli takipçileri, öncelikle 2024’ ün hepimiz için sağlıklı, huzurlu ve başarılarla dolu bir yıl olmasını dilerim.

Geçtiğimiz yılın son günlerinde çalışma hayatı ve insan kaynakları alanında en önemli uluslararası kuruluşlardan birisi olan ve ülkemizde de faaliyet gösteren Page Group tarafından yapılan ve Page Group Türkiye Genel Müdürü Sn. Fatih Cömert imzasıyla yayımlanan ‘’Yetenek Trendleri 2023’’ adlı araştırmayı inceleme fırsatım oldu.

Bu önemli çalışma özellikle pandemi süreci ve sonrasında hem ülkemizde hem de tüm dünyada iş hayatı ve çalışanlar açısından çok önemli tespitler ortaya koyuyor.

Çalışma hayatında son dönemlerde pek çok alışkanlığın değiştiğini, yeni iş kollarının ve çalışma şekillerinin doğduğunu hepimiz gözlemliyoruz. Yapılan araştırmada bu doğrultuda, rakamsal veriler eşliğinde, üstünde oldukça düşünülmesi gereken reel tespitler, çok değerli yorumlar ve çözüm önerileri yer almakta.

Hem kurumsal firmaların hem de küçük ve orta boy işletmelerin özellikle şirket sahipleri ve üst düzey yöneticileri ayrıca tüm insan kaynakları profesyonellerinin bu araştırmayı edinmesi ve çok dikkatli bir şekilde incelemesinde büyük fayda olduğunu düşünüyorum.

Şimdi araştırmada dikkatimi çeken önemli konu başlıkları hakkında bazı değerli tespitleri ve detayları sizinle paylaşmak istiyorum.

Pandemi sonrasında iş dünyasında en çok gündeme gelen konulardan bir tanesi ‘’Büyük İstifalar Dönemi’’ dir. Bu dönemde asgari eforla sadece gerektiği kadar çalışma akımı ortaya çıkmış ve çalışanlar arasında giderek yaygınlaşmıştır

Görünen o ki pandemi dönemi geride kalmış olsa da, bu süreçte hayatımıza giren bazı değişiklikler artık kalıcı hale gelmiş durumda. Yani artık hiçbir şey pandemi öncesindeki haline dönmeyecek.

Örneğin çalışan bağlılığı ile ilgili pek çok kavram değişmiş ya da eski önemi yitirmiş durumda. Artık çalışanlar mevcut şirketlerinde mutlu olsalar bile artık daha iyi fırsatların peşindeler. Ayrılma fikrine artık oldukça sıcak bakıyorlar. Yani kurumlarda giderek oranı artan istifalar maalesef hız kesmeyecek gibi görünüyor.

Araştırmada konu hakkında çok dikkat çekici rakamlar var.

Hali hazırda bir şirkette tam zamanlı ya da geçici sözleşmeyle çalışanların %95’ inden fazlası Yeni bir pozisyon ya da şirkete geçmeye sıcak bakıyor. Yani şirketler çalışanlarının bünyesinde kalmaya devam edeceğine hiçbir şekilde emin olamıyorlar.

Bunun yanı sıra çalışanların %50’ si hali hazırda yeni bir iş arayışı içerisindeler. %30’ dan fazlası ise 6 ay içerisinde yeni bir iş aramayı planlamaktalar. Yani ilerleyen günlerde karşılarına çıkabilecek yeni bir fırsata kapalı değiller.

Çok dikkat çekici bir diğer oran ise çalışanların sadece %3’ü yeni bir iş arayışında olmadıklarını belirtmişler.

Üstelik bu rakamların sadece ülkemize özgü olmayıp, dünya genelinde de çok benzer şekilde seyrettiği ortaya konmuş. Bulgular meslek gruplarına göre incelendiğinde ise özellikle satış, pazarlama, mühendislik-üretim ve tedarik zinciri alanında, rakamların en yüksek seviyede olduğu tespit edilmiş. Yaş, pozisyon ve öğrenim durumuna göre bakıldığında ise çok ciddi farklılıklar göze çarpmamaktadır.

Bu araştırma çok net bir şekilde ortaya koymuştur ki, çalışan açısından kurumlarına bağlılık göstermek artık albenisini kaybetmiş durumdadır. Son bir yıl içerisinde yeni bir işe başlayan kişilerin %98’ i yeni fırsatlara sıcak bakmaktadır. Çok ilginç olan bir diğer veriye göre, çalışanların %60’ ı pandeminin başlangıcından bu yana pozisyon(şirket) değiştirmiştir.

Uzun bir süre tek bir şirkette çalışma kültürünün artık farklılaşmaya başladığı ve çalışanlar arasında yeni bir akım başladığı ortadadır. İnsanlar yeni fırsatları değerlendirmeye, gitgide daha meyilli hale gelmiş durumdadır. Bir işten başka bir işe geçiş pandemi sonrası başlayan yeni dönemin en önemli gerçeklerinden biri haline gelmiştir.

Araştırmada ortaya konan daha pek çok önemli tespit bulunmakta. Bu yüzden haftaya bu çalışmanın sonuçlarından bahsetmeye devam edeceğim.

Sağlıcakla kalın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.