Anadolu' da Bugün Gazetesi' nin çok değerli takipçileri, geçen haftaki yazımda Y Kuşağı ile iletişimlerinde X ve Z Kuşağına mensup kişilerin dikkat etmesi gereken yaklaşımlardan bahsetmiştim.
Kuşaklarla alakalı yazı dizimde son olarak Z Kuşağının ön plana çıkan ortak özelliklerinden ve X-Y Kuşaklarının Z Kuşağı ile kuracağı iletişimlerde nelere dikkat etmesi gerektiğinden bahsederek bu uzun konuyu tamamlayacağım.
Daha önceki yazılarımda vurguladığım gibi şu anda iş hayatında X, Y ve Z Kuşakları çalışanların tamamına yakınını oluşturmaktadır. Bununla birlikte Z Kuşağı (2000 sonrası) yaşları itibarı ile kurumlarda en az sayıda bulunan kuşaktır.
Çalışma hayatında yeni var olmaya başladıkları için diğer kuşaklarla olan iletişimleri konusunda çok fazla bir veri oluşmamış olmakla birlikte, bu kuşağın özellikleri hakkındaki mevcut bilgilerden yola çıkarak, nasıl bir çalışan olabilecekleri, değer yargıları ve iş yapış şekilleri ile ilgili öngörülerde bulunabilmek kolaylıkla mümkündür.
Z Kuşağı mensupları için aslında yetişme tarzları ve teknolojiye yatkın olmaları sebebiyle Y Kuşağı ile benzer özellikler taşıdığını söyleyebiliriz. Ancak X Kuşağı ile aralarında çok ciddi bir yaş farkı vardır, hayata bakışları ve çalışma yaşamındaki değer yargıları açısından pek çok özellikleri birbirlerinden çok farklı olduğu için Z ve X Kuşağı arasında sağlıklı bir iletişim ve sinerjik bir ekip çalışması sağlayabilmek oldukça zordur.
Z kuşağı çalışma hayatının en genç popülasyonunu temsil eder. Dolayısı ile eğitim hayatından yeni çıkmış bireyler olarak iş hayatına atılmışlardır. Bu yüzden adaptasyon için daha çok zamana ihtiyaçları olduğu ve tecrübe eksikliklerinden dolayı bir süre daha kişilik özelliklerini ortaya koymakta pasif kalabilecekleri unutulmamalıdır.
Z kuşağı, eğitim hayatlarında ezberci yaklaşımdan ziyade daha farklı öğrenme biçimlerini tercih eden, deneysel ve uygulamalı eğitim metotları ile daha kolay öğrenebilen, araştırmacı, merak seviyesi yüksek ve sorgulayıcı bir nesildir.
Teknoloji hayatlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Eğitim hayatında sıklıkla faydalandıkları için iş yaşamında da onların en önemli yardımcısı olacaktır.
Buradan yola çıkarak ekibinizde yeni işe başlayan bir Z Kuşağı çalışana bireysel özelliklerini dikkate alarak, ilgi alanlarına uygun işler vermenizi ve projelerde aktif rol almalarını sağlayarak adaptasyon ve gelişimlerini hızlı bir şekilde sağlayabileceğinizi söyleyebilirim.
Örneğin yeni çıkacak bir ürünle alakalı projede teknoloji, internet ve sosyal medya kullanımına yatkın olmaları, bilgiye çok çabuk ulaşabilmeleri ve sorgulayıcı yaklaşımlarını dikkate alarak onlardan ürünün yer aldığı pazar ve rakiplerle alakalı araştırma yapmalarını ve sonuçları raporlamalarını isteyebilirsiniz. Size oldukça kapsamlı ve etkileyici bir rapor sunacaklarından emin olabilirsiniz.
Z Kuşağının akılda kalması gereken özelliklerinden biri de her şeyi hızlı tüketmeleri ve çok çabuk sıkılmalarıdır. Yapılan akademik çalışmalar, Z Kuşağı çalışanlarının birkaç yılda bir mevcut işlerini ya da çalıştıkları kurumu değiştirmek isteyebileceklerini ortaya koymuştur.
Bu yüzden tekdüze işler yerine her zaman dinamik kalabilecekleri farklı görevlerde değerlendirilmelerine dikkat edilmelidir.
Z Kuşağının ofis ortamında, bir kurum çatısı altında olmak yerine, özgür ruh yapılarına daha uygun olacak şekilde evden veya dışarıdan serbestçe çalışabilecekleri işleri daha fazla tercih edebilecekleri görülmektedir. Özellikle pandemi süreci sonrası iş hayatının değişen dinamikleri de bu tercihlerini daha fazla hayata geçirmelerinde etkili bir faktör olmuştur. Bir şirket çatısı altında olabilmeleri için kendilerine çok yüksek bir gelir ve esnek çalışma koşullarının sunulmasını bekleyebilirler.
Z Kuşağı İle Daha Sağlıklı İletişim Kurabilmeleri İçin X Kuşağı’ na Tavsiyeler:
- Aradaki ciddi yaş farkından dolayı onlara bir ebeveyn gibi yaklaşma eğiliminden uzak durun ve iş hayatı ile ilgili sürekli olarak kendi tecrübelerinizden bahsederek nasihat vermeye çalışmayın.
- Tecrübe eksiklikleri ve yaş farkından dolayı onları küçümsemekten kaçının.
- Kendi çalışma tarzınızı onlara dayatmayın, yaratıcı ve özgür yönlerini ortaya çıkartabilecekleri bir serbestlik tanımaya gayret edin.
- X Kuşağı görev odaklıdır ve kuruma bağlılıkları yüksektir. Ancak Z Kuşağı daha esnek çalışma koşullarını tercih eder. Onların bu özelliklerini aklınızdan çıkartmayacak şekilde bir çalışma ortamı sunmaya özen gösterin.
- Teknoloji, internet ve sosyal medyaya olan hakimiyetlerini ön plana çıkaracak projelerde görev almalarını sağlayın. İyi yaptıkları işlerde sürekli takdir etmeyi unutmayın.
- İş yeri kuralları ve giyim tarzları vb. konularda başlangıçta çok katı yaklaşmayın, anlayışlı, destekleyici ve kolaylaştırıcı bir rol üstlenin.
Z Kuşağı İle Daha Sağlıklı İletişim Kurabilmeleri İçin Y Kuşağı’ na Tavsiyeler:
- Z kuşağının işe ve şirkete adaptasyonunun sağlanması için onlarla yüz yüze güçlü bir iletişim kurmaya çalışın.
- Onların çalışma hayatına adaptasyonunu kolaylaştırmak ve hızlandırmak için gerekli eğitim ve oryantasyon programlarını planlayarak hayata geçirilmesini sağlayın.
- Kuşak özelliklerinizin benzer olması sebebiyle özellikle işe yeni başlayan Z Kuşağı çalışanları ile empatik iletişim içerisinde olmaya çalışın ve her konuda onlara yardımcı olun.
- İşle ilgili problemlerinin çözümü konusunda iş birliği içinde hareket edin.
- Farklı fikir ve yaklaşımlarından daha fazla yararlanabilmeyi sağlayacak proje ve işlerde görev almalarını destekleyin.
- Daha bireysel ve asosyallik eğiliminde oldukları için, çalışma hayatında daha dışa dönük ve ilişki odaklı olmaları konusunda onları bilinçlendirin.
Değerli okurlarım sizlere kurumlarda farklı yaş gruplarının uyum içerisinde ve sinerjik bir şekilde çalışabilmesi için kuşakların ortak özellikleri ve birbirleri ile olan iletişimde dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında olabildiğince detaylı bilgi aktarmaya çalıştım.
Son zamanlarda giderek daha fazla gündeme gelen ve her geçen gün daha derinlemesine araştırılan bu konuya göstermiş olduğunuz ilgi için çok teşekkür ediyorum.
Sağlıcakla kalın.