Çiftçi Zor Bir Sınav Veriyor

Ferit Hepokur

Hep söylüyoruz: “Koronavirüsten çıkarılacak çok ders var” diye. Tarım ve gıda sektörünün önemi gıda güvencesi açısından bu süreçte çok daha net bir şekilde görüldü. Tarımda kendine yeterlilik ve milli tarımın ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Fakat çiftçimiz özellikle son dönemlerde zor bir sınav veriyor. Salgındı, kuraklıktı, kredi borçlarıydı derken şimdi bir de gübre fiyatları çıktı. Tarımsal üretimde önemli bir girdi kalemi olan gübre fiyatlarında son 1 yılda yüzde 90’a yaklaşan artışlar meydana geldi. Çiftçinin en çok kullandığı 5 gübre çeşidinde son 1 yıldaki fiyat artışları yüzde 53 ila yüzde 87 arasında gerçekleşti. Geçtiğimiz günlerde yaşanan yağışların ardından çiftçi sahaya indi. Tüccardan gübre almaya giden çiftçi, artan fiyatlara tepki gösterdi. Geçmiş dönemlerde gübre fiyatlarındaki artışın nedeni dolardaki artış gösteriliyordu. Doların düşmesine rağmen gübre fiyatlarında düşüşün yaşanmaması tepkilere sebebiyet verdi.

Şehrimizdeki bir başka gerçeklikle yüzleşmemiz gerekirse; Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Konya’da da nüfusun büyük çoğunluğu köyden ziyade merkezde ikamet ediyor. Konya’da insanların köy yaşamı ve kırsaldan uzaklaşmasındaki tablo, gelecek yıllar için düşündürüyor. Oysa özellikle tarım için Konya’nın toprak yapısı ülkenin en verimli ve elverişli doğal kaynağıdır. Buna rağmen kırdan kente göçün doğurduğu bir gerileme gözlemleniyor tarımda.

Kırdan kente yaşanan göç beraberinde farklı sorunları da getiriyor. Çevre sorunları, işsizlik, yoksulluk gibi… Dolayısıyla köye dönüşün önemi iyice anlatılmalı ve ‘etkili’ teşvikler verilmeli. Köylerde yaşayanların yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve köye dönüşün önünü açmak için, tarım ve hayvancılık sektöründe üretime dört elle sarılmak gerekir. Organik tarımın önemi daha iyi anlatılmalı. Yerel tohum korunup, kullanımı teşvik edilmelidir. Köye dönüşler için teşvik paketleri açılmalı. Çiftçilerin borçları ertelenmeleri, yeni destek programları sunulmalı. Tarım arazileri ve meralar, doğal sit alanları ilan edilmeli. Bunlar koronavirüsle mücadele etmek kadar önemli. Bu konuda ivedilikle çalışma başlatılmalı.

Köye dönüş çok önemli. Bir taraftan üretim artar bir yandan da şehirlerdeki problemler de azalır. Ayrıca şehirlerde salgının iyice yayıldığı şu günlerde bir de farklı pencereden bakmak lazım. Ölümcül salgınlardan kurtulmanın en kısa yolu da köye dönüş olacaktır diye düşünüyorum.