Toplumların kendilerine göre karakteristik özellikleri vardır. Şehirlerin, ilçelerin, köylerin kendilerine göre özellikleri olduğu gibi… Bu sosyolojik özellikler, toplumların özellikleri halini almıştır.
Türk Milleti’nin de kendine özgü tavırları, özellikleri vardır. Mesela Güney Amerika ülkelerini düşünün. Her konuda Devlete başkaldıran protest bir yapısı vardır. Ama bizim için baktığımızda Devlet kutsaldır. Hatta kızarken bile devlet ve hükümet diye ayırarak kızarız. İşte tipik özelliklerimizden biridir bu durum.
Bu durumda olduğu gibi siyaset sistemlerimiz de, diğer ülkelere benzemez. Mesela bizim ülkemizde liberalizm bize uygun bir sistem değildir. Türk Milleti liberal olamaz. Ama burada da başka bir sonuç çıkmaktadır; Türk Milleti liberal liderleri sever. Mesela Adnan Menderes liberalizmi ülkemize getirmeye çalışan bir liderdir. Turgut Özal keza aynı şekilde liberal bir liderdir. Ve de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yine liberal bir lider ve liberalizmi ülkemize yerleştirmeye çalışan liderlerdir. Vatandaşlar olarak liberalizmi sevmeyiz ama şimdi bir anket yapsak en sevdiğimiz liderler arasında bu üç isim en başlardadır.
Türk Milleti devletçidir. Türk Milleti özgürlükçüdür. Feodal yapılarına bağlıdır. İnancına ve mukaddes değerlerine bağlıdır. Türk Milleti ezilenden, haksızlığa uğrayandan taraftır. Bu özellikleri çoğaltabiliriz.
Baktığımızda mesela Menderes ve İnönü’yü kıyasladığımızda; İsmet İnönü, devletçidir. Adnan Menderes ise tam tersi liberaldir. Yine diğer taraftan Demirel-Ecevit gibi liderlere baktığımızda ikisi de devletçidir. Özal liberaldir. Yine aynı şekilde Kılıçdaroğlu ve Tayyip Erdoğan’ı karşılaştırdığımızda da Kılıçdaroğlu’nun devletçi Erdoğan’ın liberal olduğunu görürüz. Ben bunların içerisinde halk arasında daha çok sevilenlerin her zaman liberal olanlar olduğunu biliyorum.
Ama yine Türk Milleti’nin karakteristik özelliklerine baktığımızda liberalizmin özelliklerinin kesinlikle Türk Milleti için uygun olmadığını rahatlıkla görebiliriz. Mesela Türk Milleti bireysel değil bilakis toplu yaşamayı sever. İnsanlardan kaçmayı değil bilakis yardımlaşmayı sever. “Banane”ciliği değil, bilakis “senin için ne yapabilirim”i sever. Emperyalizme hizmet etmeyi sevmez, antiemperyalisttir. Tüketimi değil, üretimi sever. En önemlisi devletçidir. Ama tüm bunlara rağmen liberalleri sever. Onun sebebi de sadece algıya müsait olmasıdır. Çünkü Türk Milleti iyi niyetlidir. İyi niyetli insanlar kandırılmaya müsaittirler. Olayın aslı sanırım bundan kaynaklanmaktadır.
Kurtuluş Savaşı yıllarını düşünün. Atatürk o dönemde istediği rejimi Türk halkına kabul ettirebilirdi. Mesela Komünist bir Türkiye olabilirdi. Veya padişahlıkla devam edebilirdi. Ya da şeriatla yönetileceğiz derse kim itiraz ederdi? Ancak O, Türk Halkına en uygun olacak şekilde, devrimlerle, devletçi, halkçı, cumhuriyetçi, milliyetçi ve laik bir toplumla devletin yaşamına devam etmesi kararı aldı. Ve daha sonra da bu değişimin adına Atatürkçülük denildi.
Aynen liberalizmde olduğu gibi Türk toplumu, sosyal demokrasi konusunda da çok uyumlu değildir. Son zamanlarda CHP politikalarını değiştirip, sosyal demokrat bir parti olmaya evrilmiştir. Her ne kadar iktidar partisinin çok yıpranması sonucunda CHP yükselmiş gözükse de sosyal demokrat politikaların Türk toplumuna çok uygun olmaması nedeniyle oy oranı olarak CHP’yi çok yükseltmemiştir.
Atatürkçülük aslında bu bağlamda tüm toplumun kabul ettiği ancak türlü İngiliz algı oyunlarıyla bir kesimin Atatürk’e karşı düşman ilan edildiği bir tanıtım çalışması nedeniyle Atatürkçülükten uzaklaştırılmıştır. Ne sosyal demokrasi ne de liberalizm toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek durumda değildir. Türk toplumu ancak Atatürk politikalarıyla, Atatürkçülükle düzlüğe çıkacaktır. Atatürk düşmanı bir güruh her zaman olacaktır. Kurtuluş Savaşı döneminde de İngilizlere hizmet eden devlet düşmanları bulunmakta idi; hala da emperyalizme hizmet eden kişi, kurum ve kuruluşlar, Atatürk düşmanlığını yaymaya çalışmaktadırlar. Ancak bunlar dediğim gibi çok gücük bir marjinal grup olarak kalmaktadırlar. Bunlar da devletlerini sevseler kesinlikle kararları farklı olacaktır.
Dostlukla kalın.