Sosyal Medya öcü değildir

Erhan Dargeçit

Dünya E Basın Konseyi Konya’da toplandı ve çalıştayını ilimizde düzenledi. Dünya E Basın Konseyi yeni kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu. Ve günümüzde çok gerekli olan bir kuruluş. Konya’da da gazeteci kardeşimiz Sami temsilciliğini yapmakta. Ve bu kuruluşun ismini bundan sonraki süreçte çok daha fazla duyacağımıza eminim.

 

Son zamanlarda bu sosyal medya konularını çok fazla duyar olduk. İnsanlar hayatlarındaki kötü gidişatın müsebbibi olarak neredeyse tek sorumlu sosyal medyayı göstermektedir.

 

Teknoloji, her halükarda kötü değildir. Telefon, televizyon, bilgisayar, internet, sosyal medya, teknoloji adına aklınıza ne gelirse, bunların kullanımı sadece hayatınızı kolaylaştırır ve kötü değildir.

 

Teknolojik aletlerin hepsinin kullanım inisiyatifi insanlardadır. Yani bizlerde… Kullanım inisiyatifini doğru koyabilirsek, iyi kullanmış; yanlış belirlersek, kötü kullanmış oluruz.

 

Tabii ki bu arada iyi ve kötü ayrımını nasıl yapmak gerekli bunu da ortaya koymalıyız. Mesela kimileri sosyal medyanın, yani facebook, twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin zaman zaman kötü amaçlı kullanılmakta olduğunu belirterek buna önlem alınması gerektiğini savunuyorlar. Hatta bunda en önemli örnek olarak da “Gezi Olayları”nı göstermektedirler. Bu tür yakınmaları doğru bulmadığımı söylemem gerekir.

 

Nasıl her insanda verem mikrobu bulunmaktadır. Bu mikrop eğer kendi gelişeceği, büyüyeceği bir ortam bulursa verem hastası oluruz. Yani mikroplarla, metabolizmamızın savaşı devamlı sürer. Mikroplar kazanırsa hasta oluruz, metabolizmamız kazandığı sürece hastalık yaşamayız.

 

Sosyal medya da bunun gibidir. İçerisinde bölücü, zarar verici, terör yanlısı çalışmalar olacaktır. Bunların karşısında sosyal medyada ne kadar güçlü mücadele verilebilirse, bu tür algı yönetimi yapan insanların önüne geçilmiş olur. En azından algı yönetimi yapmaları engellenmiş olur.

 

Dünya E Basın Konseyi de çalışmalarını bu minvalde yürütmelidir. Sosyal paylaşım sitelerinin yasaklanması değil, Devletin sosyal paylaşım sitelerinde daha fazla temsil edilebilmesi ve de Devletimizin kuruluş felsefesi olan demokrat, laik hukuk devletine bağlılığı savunabilmesi gerekmektedir.

 

E medyanın daha iyi kullanılması adına, bundan sonraki süreçlerde çok daha fazla emek harcanacağına eminim. Buradan bir kez daha Dünya E Basın Konseyini kuranlara, emek verenlere ve emeği geçenlere teşekkür etmek gerekmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.