64. Hükümet yani Ahmet Davutoğlu Hükümeti kurulduğu zaman bir köşe yazısı yazmıştım. Şimdi artık 65. Hükümet var. 64. Hükümetle ilgili yazdıklarımı bir kez daha okuyalım:
“TBMM göreve başladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmet Davutoğlu’na hükümeti kurması için yetkiyi verdi. Şimdi Ahmet Davutoğlu 64. Hükümeti kurma çalışmalarına başladı bile. Belki de siz bu yazıyı okurken hükümet kurulmuş bile olacak. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nde şu ana kadar 63 tane hükümet kurulmuş durumda. Ancak bugün yazacaklarım sizlere de inanıyorum ki ilginç gelecektir. Sonu 4’le biten hükümetler hep bir dönüşüm yaşatmıştır ülkeye…
Türkiye Cumhuriyeti’nin 4. Hükümeti 4 Mart 1925’te İsmet İnönü tarafından kurulmuştur. Bu hükümetin özelliği 1937 yılına kadar sürecek olan İsmet İnönü Hükümetlerinin başlangıcıdır. İsmet İnönü bu sürede 5 kere hükümet kurmuştur. 14. Hükümet yine bir değişim yaşatmıştır. Bu hükümeti Şükrü Saracoğlu kurmuştu ve “Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu” bu zamanda çıkarılmıştı. Seçim sistemi değiştirilmişti ve Demokrat Parti’de bu dönemde kurulma kararı almıştı.
Bundan sonra ki dönemlerde sonu 4 ile biten hükümetler daha da ilginçtir.
24. Hükümet, 27 Mayıs 1960’da, Cemal Gürsel tarafından kurulan askeri bir hükümetti. Bu konuda sanırım çok şey yazmaya gerek yoktur.
34. Hükümet de 12 Mart Muhtırasından hemen sonra Süleyman Demirel hükümetini yıkıp, Nihat Erim tarafından kurulan hükümettir.
44. Hükümet, 1980’de Bülent Ulusu tarafından kurulan yine askeri bir hükümettir.
54. Hükümeti sanırım herkes hatırlayacaktır. Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından kurulan ve ülkenin en başarılı hükümetlerinden biriyken 28 Şubat darbesiyle yıkılan bir hükümettir.
Bu hükümetler incelenince görülecek olan hep bir değişim ve iz bırakan hükümetler olduklarıdır. Ya bir darbeyle iz bırakmıştır. Ya siyasi kararlarla iz bırakmıştır. Şimdi sırada 64. Hükümet var. AK Parti Genel Başkanın ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümeti kurmak için görevi aldı. Aslında bu bile bir değişimle başladı. Yani 2002 yılında bu yana süren Recep Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığını ve başbakanlığını bitirip Türkiye’de Ahmet Davutoğlu dönemini başlatmıştır bile…
64. Hükümet neler getirecek hep beraber göreceğiz. Umudumuz, değişimlerin iyi yönde olması ve yıllar sonra hatırlandığından da ülke yararına olan olaylarla hatırlanılmasıdır.”
Yukarıda söylediğim gibi artık 64. Hükümet yok. 65. Hükümet görevinin başında. 64. Hükümetin Başkanı Ahmet Davutoğlu siyasette aktif değil. Ve acaba sizce 64. Hükümet nasıl anılacak?
Bundan yıllar sonra bu konuyla ilgili konuşulduğu zaman “Cumhurbaşkanı 64. Hükümetin Başbakanını çağırdı. Kendisine istifa etmesini söyledi ve o da istifa etti.” Denilmeyecek mi? Acaba bu sonu 4’le biten Hükümetlerde gerçekten bir ilginçlik yok mu?
Neyse tarih bunları uzun süre konuşacaktır. Bayramda şekerlerinizi yerken bu tür tatsız konuları da göz ucuyla takip etmek lazımdır diye düşünüyorum.
Mübarek Ramazan Bayramı’nın birlik ve beraberlik içerisinde hayırlar getirmesini dilerim.