Siyasette alternatifler artıyor
Geçtiğimiz pazartesi günü eski Başbakan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu basın mensuplarını Konya’daki evinde kahvaltıda ağırladı. Bu arada gelinen aşamaya kadar geçen süreci de detaylı bir biçimde anlattı.
Tabii ki buradan çıkan sonuç, Ahmet Davutoğlu’nun gerek Dış İşleri Bakanlığı gerekse Başbakanlık döneminde her şeyi doğru yaptığı Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vefasızlık gösterdiği idi.
Tabii ki İyi Parti kurulduğunda da eleştirdiğim konulardan birisi, şimdi zaman içerisinde bu çizgiden biraz da olsa uzaklaşmış olmasına rağmen; İyi Parti’nin “MHP’ye kızgınlar” partisi gibi ortaya çıkmasıydı. Gelecek Partisi’nde de gördüğüm eksiklerden birisi aynen budur. Yani Gelecek Partisi’nin “Ak Parti’ye ve Recep Tayyip Erdoğan’a kızgınlar” biçiminde ortaya çıktığıizlenimi oluşuyor.
Tabii ki şunu görmek lazım: Her ne kadar yeni anayasaya karşı olunsa da, bu anayasa ile temsili demokrasinin bu anayasada çok daha tabana yaygın biçimde görüntü bulduğunu kabul etmek lazım. Yeni anayasa ile birlikte her kurulan parti TBMM’de temsil hakkı kazanacaktır.
Mesela bugün TBMM’de, Ak Parti, CHP, HDP, MHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi, Demokrat Parti, Büyük Birlik Partisi olmak üzere 10 tane parti temsil edilmektedir. Bu arada 7 bağımsız milletvekili olduğunu da belirteyim. Yani Gelecek Partisi de, yeni kurulacağı söylenilen Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) de, hatta bağımsız milletvekili, eski büyükelçilerden Öztürk Yılmaz’ın kuracağı söylenen partinin de, bu ittifak uygulamaları nedeniyle Meclis’te temsil edilmeleri kuvvetle muhtemel. Buradan yola çıkarak Gelecek Partisi’nin de bir sonraki dönemde TBMM’de temsil edileceği konusu çok da imkansız gözükmüyor.
Sayın Davutoğlu’na hangi ittifakla beraber olacağı konusunu sorunca, her ne kadar “biz tek başımıza iktidar olacağız” dese de; tabii ki hem Gelecek Partisi hem de DEVA Partisi’nin yer alacağı ittifakın HDP ve SP destekli CHP-İyi Parti ittifakı olan Millet İttifakı olması oldukça kuvvetli bir ihtimal gibi gözüküyor. Tabii ben SP destekli deyince SP’li dostlar bana kızıyorlar ve “SP hiçbir ittifakta yer almamıştır ve almayacaktır” diyorlar. Ama tabii ki SP Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman’ın, Konya CHP adayı olarak ikinci sıradan seçildiğini hatırlatmak gerekir.
Bu arada Ahmet Davutoğlu’nun GP Konya İl Teşkilatı’nı açarken yaşadığı zorluklar konusunda da birkaç şey yazayım. Bakanların gelmesiyle ilgili konuyu çok anlamadım. Ama siyasette bu tür oyunlar yapılabilir, bana çok itici gelmiyor. Ancak Sayın Davutoğlu’nun da belirttiği üzere Selçuklu Belediyesi’nin resmi sosyal medya hesabından yapılan “çöpleri toplamaya geldik” sözünü ve paylaşımını kesinlikle doğru bulmadığımı belirteyim. Sonuçta oraya toplanan kişilerin büyük çoğunluğu geçtiğimiz aylara kadar beraber siyaset yaptığınız isimler. Aynı zamanda Ahmet Davutoğlu Ak Parti’nin başbakanı. Ve bunların hepsini geçelim, gerek Ahmet Davutoğlu gerekse oraya toplanan insanlar, Konyalı hemşerilerimiz. Onlara istinaden güya uyanıklık yaparak böyle bir paylaşımda bulunmak inanıyorum ki belediye başkanının inisiyatifinde olmamış, oradaki bir işgüzarın, lüzumsuzluğu ile olmuş bir gaftır.
Sayın Ahmet Davutoğlu’nu dinlediğimde sonuç olarak ortaya çıkardığım “Ahmet Davutoğlu’nun içerisinde bulunduğu Ak Parti, çalışkan, üretken bir partiydi ancak daha sonradan istenmeyen ve tasvip edilmeyen olaylar içerisine girdi. Gelecek Partisi, iktidara gelirse Ak Parti’nin o iyi günleri gibi bir çalışma sunup vatandaşa hizmet edecek.”
Bu kahvaltıdan sonra birçok kişi arayarak neler konuşulduğunu öğrenmek istedi. Biz gazetemizde bu konuşmalara çok geniş olarak yer verdik. Ama çok ilginç bir tespitimi de söylemeden geçemeyeceğim. Bugün vatandaş tarafından Recep Tayyip Erdoğan’a alternatif olarak gösterilmeye çalışılan kişiler Ahmet Davutoğlu, Abdullah Gül, Ali Babacan isimleri… İyi de bu 4 isim de zaten Ak Parti’yi kuran ve Ak Parti kadrolarını oluşturan kişiler. Yani normal demokrasilerde Muhafazakar Parti’nin alternatifi liberal parti olabilir, liberal partinin alternatifi milliyetçi parti olabilir, milliyetçi partinin alternatifi sosyal demokrat olabilir. Ama bizim ülkemizde muhafazakar olduğunu söyleyen Ak Parti’nin karşısına koyduğumuz alternatif yine muhafazakar Ahmet Davutoğlu partisi veya muhafazakar Abdullah Gül, Ali Babacan Partisi olması sizce de ilginç değil mi?
Ben yine de Gelecek Partisi’ne ve hemşerimiz Ahmet Davutoğlu’na başarılar diliyorum. Yolunun açık olmasını temenni ediyorum.