Malumunuz MHP dün kongre yaptı. Ama ne kongre…
Genel Başkanının ve Parti yöneticilerinin kongreye katılmadığı, 8 partilinin “ben adayım” diye ortaya çıktığı, genel merkezin toplanan imzalara inanmadığı, adayların divan başkanlığı için birbirlerinin topladıkları imzalara inanmadığı ve hile yapıldığını savunduğu bir kurultay süreci…
Bir kere şunu ortaya koymak lazım ki Türkiye’de siyasetin şekli değişmiştir. Yani MHP’nin oy kaybetmesinin nedeni ne MHP Genel Merkezi’dir ne de Genel Başkan Devlet Bahçeli’dir. Siyasi konjonktürün geldiği aşama muhalefet partilerine yönelmenin önünü maalesef kesiyor. Dolayısıyla da genel başkan kim olursa olsun partiler aynı sonuçla karşı karşıya kalıyorlar.
CHP’de de Baykal’dan sonra popüler olan Kılıçdaroğlu’nun gelmesiyle çok büyük değişiklikler bekleyenler sonuçta gördü ki; değişen hiçbir şey olmadı. CHP yine aynı oylarını almaya devam ediyor.
MHP’de de durum farklı olacak falan değildir. Yani olmaz ya farz edelim oldu ve Meral Akşener bundan sonra ki süreçte 10 Temmuz’da genel başkan olsa seçimlerde MHP oylarının artacağını düşünmek biraz saflık olur gibi geliyor.
Her neyse gelelim MHP Kongresine: Öncelikle MHP Genel Merkezi, Çağrı Heyeti ve Ankara 13. Noterliğinden oluşan 3 kesim var. Ve bu 3 kesim de katılan delege sayısını net olarak veremiyor. MHP Genel Merkezi 495 delegenin, Çağrı Heyeti 752 delegenin ve noterlik de 657 delegenin hazirun listesini imzaladığını söylüyor. Bunlardan hangisi doğru bilemiyoruz.
Bu arada önce Divan Başkanlığına iki aday çıkıyor. Bu adaylardan bir tanesi 450 civarında imza alırken, diğer 175 civarında imza alıyor ve diğer adayı “delegeleri kandırmakla” suçluyor. Divan Başkanlığına önce aday olup sonra adaylıktan çekilen Hasan Hüseyin Türkoğlu Meral Akşener ekibinin “hazirun listesi imzalatıyoruz” diyerek divan başkanlığı için imza topladıklarını belirtiyor.
Neyse kongrenin başlangıcından 5-6 saat sonra nihayet divan kuruluyor. Bu arada tüzükte bir madde değiştirilmesi için yapılan kongrede bu aşamaya kadar gelinince, bu sevinçle olsa gerek 12 madde daha değiştirilecek maddeler arasına ekleniveriyor.
Tabii ki Genel Merkez’in hazır ve nazır beklediğini ve bu genel kurulu mahkemeye taşıyacağı da gün gibi ortada ama bekleyip göreceğiz.
Anlayacağınız MHP’de dün yaşanan genel kongre süreci MHP tarihine de, Türkiye Cumhuriyeti Siyaset Tarihine de muhakkak ki yazılacaktır. Ama “parti içi muhalefetin bu şekilde yapılmaması gerektiği” anlamında tarihe geçecektir.
Anlaşılan o ki; MHP’de 10 Temmuz’a kadar daha uzun süre genel kongre atışmaları devam edeceğe benziyor.